Energetski sektor potakao rast svjetskih burzi

Tenzije prisutne
Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, nakon dva dana pada, što se zahvaljuje snažnom rastu tehnološkog sektora i skoku cijena nafte.

Najviše su jučer, u prosjeku 3,7 posto, skočile cijene dionica u energetskom sektoru, zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte jer se ulagači nadaju da će s postupnim pokretanjem gospodarstva ojačati potražnja za ‘crnim zlatom’. Pozitivno je na tržište utjecao i snažan rast cijena dionica Microsofta, Applea i Amazona, nakon što su prošloga tjedna ti tehnološki divovi objavili kvartalna poslovna izvješća.

Zahvaljujući tome, indeksi su jučer porasli prvi put nakon dva dana oštrog pada. Naime, na kraju prošloga tjedna tržište je bilo pod pritiskom zbog prijetnji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će uvesti carine na uvoz kineskih proizvoda jer smatra da Peking nije učinio dovoljno na zaustavljanju koronavirusa prije nego što se proširio svijetom. ‘Ulje na vatru’ dolio je u nedjelju američki državni tajnik Mike Pompeo kazavši da postoje “značajni dokazi” da je koronavirus nastao u kineskom laboratoriju u Wuhanu.

Kina sve to opovrgava, a rast napetosti između te dvije zemlje izazvao je jučer oštar pad cijena dionica na azijskim i europskim burzama. U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija, a dosad je više od 250 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo ta izvješća.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 12,5 posto manje nego što su bile u istom lanjskom tromjesečju, dok su još početkom godine, prije koronakrize, očekivali rast zarada za 6,3 posto.

Unatoč slabim rezultatima kompanija i gospodarskim pokazateljima, posljednjih mjeseci Wall Street raste zahvaljujući nadi ulagača da će golemi fiskalni i monetarni poticaji ublažiti recesiju.

Uz to, ulagači očekuju da će se uskoro olabaviti restrikcije povezane sa uzbijanjem koronavirusa, a gospodarstvo postupno pokrenuti. „Možete li popustiti restrikcije i početi pokretati gospodarsku aktivnost, a ipak zadržati pod kontrolom broj slučajeva zaraze koronavirusom? Na to je tržište trenutno fokusirano“, kaže Quincy Krosby, glavna analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,16 posto, na 5.753 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 3,64 posto, na 10.466 bodova, a pariški CAC 4,24 posto, na 4.378 bodova.  Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no obujam trgovanja je mršav jer se na nekoliko velikih tržišta zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast Wall Streeta, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Apple i Amazon, te skoku cijena nafte. Jutros je nastavljen rast cijena ‘crnog zlata’ šesti dan zaredom, pa je na londonskom tržištu barel poskupio za 4,3 posto, na 28,40 dolara, a na američkom tržištu za 1,4 posto, na 21,80 dolara.

Rast cijena nafte zahvaljuje se nadi ulagača da će s postupnim pokretanjem gospodarstava u svijetu ojačati potražnja za ‘crnim zlatom’. Uz to, na snagu je stupio dogovor OPEC-a i njegovih saveznika na čelu s Rusijom o daljnjem smanjenju proizvodnje, što bi trebalo ublažiti razliku između prevelike ponude i smanjene potražnje.

Na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta ojačao drugi dan zaredom.

You may also like

0 comments