Energetski sektor podigao svjetske burze

Na valu rasta cijene nafte

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u dva i pol mjeseca, jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati trgovačkog lanca Best Buy i rast cijena nafte, što je podržalo energetski sektor.

Tako su indeksi nadoknadili sve gubitke od prethodnoga dana, a S&P 500 dosegnuo je najvišu razinu od 12. rujna.

To se, među ostalim, zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte, što je potaknulo energetski sektor. Indeks tog sektora skočio je jučer, nakon dva dana pada, više od 3 posto.

Snažno su porasle i cijene dionica u trgovačkom sektoru, u prosjeku 1,2 posto, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene Best Buya, gotovo 13 posto.

Ta je tvrtka jučer objavila kako u ovoj godini očekuje manji pad prodaje nego što se prije procjenjivalo, što je ublažilo strahovanja ulagača da će visoka inflacija izazvati pad prodaje u predstojećoj sezoni blagdanske potrošnje.

No, analitičari kažu da je tržište podložno većoj volatilnosti zbog manjeg obujma trgovanja uoči praznika Dana zahvalnosti, koji mnogi ulagači obično povežu s vikendom.

Tako je jučer na američkim burzama vlasnika zamijenilo oko 9,45 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 11,75 milijardi.

U srijedu će, pak, u fokusu ulagača biti zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke, koji će pokazati jesu li čelnici Feda ublažili retoriku po pitanju inflacije i kamatnih stopa.

Od središnje banke se u prosincu očekuje povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

No, pitanje je kako će se idućih mjeseci kretati inflacija i do koje će razine Fed povećavati cijenu novca.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na Zagrebačkoj se burzi i u srijedu očekuje mirno trgovanje, kao i proteklih dana, dok ulagači čekaju vijesti s domaće i inozemne gospodarske scene koje bi mogle usmjeriti tržište.

Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu porasle, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, no trguje se suzdržano jer se ulagači plaše novih restrikcija protiv covida-19 u Kini, što bi usporilo oporavak gospodarstava.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,10 posto, na 91,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,08 posto, na 85,50 dolara.

You may also like