Energetski institut Hrvoje Požar jača svoje prisustvo u regiji

Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) jača prisustvo u regiji, a prvi put je tijekom protekle godine dana samostalno nastupio u Africi, rekao je u petak ravnatelj EIHP-a Goran Granić na susretu s novinarima u povodu Dana Instituta. Udio domaćih projekata kojima se bavi Institut se smanjuje, a raste inozemni angažman, kaže Granić.

Po njegovim riječima, EIHP provodi ili je već dovršio 45 europskih projekata ukupno vrijednih 3,5 milijuna eura. Što se regije tiče, EIHP je, navodi Granić, konstantno prisutan u Bosni i Hercegovini, jača aktivnosti na Kosovu, u Crnoj Gori sudjeluje u projektima plinofikacije, u Albaniji pruža usluge u okviru elektrifikacije, a u Makedoniji pruža potporu u reformi energetskog sustava. U Africi, gdje je ranije nastupao kao dio konzorcija, EIHP je na projektima elektrifikacije prisutan u Zimbabveu, Tanzaniji i Keniji.

Afričko je tržište vrlo potentno i pobuđuje interes velikih kompanija koje se nastoje izboriti za poslove uz pomoć svojih država, kaže Granić. Što se tiče Hrvatske, EIHP je, po riječima svoga čelnog čovjeka, angažiran za potrebe javnog sektora, ali i privatnih naručitelja, a najveći projekt na kojem trenutno radi je energetska obnova bolnice u zagrebačkoj Dubravi.

Komentirajući opće energetsko stanje u zemlji, Granić ocjenjuje kako će se Hrvatska naći pred problemom zadovoljavanja osnovnog zahtjeva energetske politike EU-a, a to je smanjenje emisije ugljikova dioksida. Upozorava i na, kako je rekao, nedostatak strateških energetskih dokumenata u Hrvatskoj. EIHP, osnovan prije 21 godinu, neprofitna je znanstvena ustanova u vlasništvu države koja se financira projektno kroz realizaciju ugovora za izradu projekata dobivenih na međunarodnim i domaćim natječajima. Ima 78 zaposlenika.

Područja djelovanja Instituta su strateško planiranje u energetici, razvoj elektroenergetskog, plinskog, naftnog i toplinskog sustava, tržište, zakonodavni okvir i restrukturiranje energetskog sektora, energetska učinkovitost, obnovljivi izvori energije i dr.

You may also like