Home Energetika Energetski i poslovni pohod na tržište od 80 milijuna stanovnika

Energetski i poslovni pohod na tržište od 80 milijuna stanovnika

by Energypress.net

Ukidanje sankcija Iranu pokušat će iskoristiti i jake snage hrvatskih gospodarstvenika koje predvodi predsjednik HGK Luka Burilović, u sklopu službenog posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Teheranu od 16. do 19. svibnja.

Potporu ovom gospodarskom i međudržavničkom posjetu dat će i ministri gospodarstva te poduzetništva i obrta, Tomislav Panenić te Darko Horvat. Gospodarsko izaslanstvo čini 70 gospodarstvenika iz 50 izvozno orijentiranih tvrtki iz područja energetike, građevine, farmaceutike, IT-a, brodogradnje, turizma, među kojima su i INA, Crodux, Dalekovod, PPD, Đuro Đaković Holding, Ivanićplast, Rotoplast, TŽV Gredelj, Partner banka, IGH, IMR Hamburg, Adria Winch itd.

U Teheranu će se održati i gospodarski forum u sklopu kojega će tvrtke imati priliku za individualne razgovore s iranskom stranom kao i posjete iranskim ministarstvima, institucijama i tvrtkama.

Tržište od 80 milijuna stanovnika i veliki infrastrukturni projekti koji se planiraju u Iranu, za čiju realizaciju više nema prepreka, velika su prilika za Hrvatsku. Kao glavni adut gospodarske suradnje Iranu možemo ponuditi geostrateški položaj koji je za njih vrata u EU, prije svega za distribuciju njihovih plina i nafte u europske zemlje.

Nakon dugogodišnjeg embarga Iran žudi za svim robama i uslugama i tu su brojne prilike za hrvatske gospodarstvenike – rekao je predsjednik HGK Luka Burilović u povodu odlaska u Teheran, dodavši kako Iran planira ulaganja u ceste, željeznice, strojeve, proizvodnju, industriju građevinskog materijala, upravljanje vodama, gospodarenje otpadom, energetski, zdravstveni sektor, a na nama je da to iskoristimo.

Iran će u narednih nekoliko godina morati obnoviti vozni park, a procjenjuje se da će u narednih desetak godina nabaviti oko pola milijuna gospodarskih vozila, piše Liderpress.hr.

Velika je to šansa našim tvrtkama koje proizvode dijelove u autoindustriji, poput primjerice tvrtke AD Plastik koja je dio izaslanstva. S obzirom na planirana ulaganja, nije nerealno da Hrvatska sudjeluje s 1% u ukupnom uvozu u Iran. U tom bi slučaju naše gospodarstvo bilo bogatije za impresivnih 657 milijuna dolara, rekao je Burilović.

Iran raspolaže s četvrtim najvećim zalihama nafte u svijetu, te ima najveće zalihe zemnog plina na Zemlji. Treba napomenuti i da su energenti u Iranu pristupačniji nego bilo gdje drugdje, a zbog toga su i troškovi iranske eksploatacije niski. Iran želi povećati dnevne količine isporuke nafte i to sa sadašnjih milijun barela na oko 2,5 milijuna.

Related Posts