Energetske tvrtke apsolutni dobitnici prošle godine

Analiza Jutarnjeg lista

Tvrtke iz energetskog sektora apsolutni su pobjednici poslovne 2022. godine prema kriteriju povećanja apsolutnog iznosa ukupnih prihoda u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima Financijske agencije, čak osam prvih mjesta na listi 50 najboljih prema tom kriteriju pripada energetskim kompanijama. Ina, prva na listi, povećala je u 2022. ukupne prihode za 12,7 milijardi kuna ili 56,88 posto u odnosu na 2021. (s 22,35 na 35 milijardi kuna).

Švicarski MET Croatia Energy Trade, kao zakupac prostora na LNG terminalu na Krku, drugi je na listi s rastom prihoda od 483 posto, s 2,5 milijardi kuna u 2021. na 14,56 milijardi kuna u 2022. Treći, PPD, u prihodima je rastao za 56 posto: povećao ih je s 21 milijardu kuna na 32,9 milijardi prošle godine.

Lista top 50 kompanija po apsolutnom rastu prihoda potvrđuje da je 2022. bila godina energetskih kompanija. Kod nekih tvrtki rast prihoda u postotcima doista je bio impozantan. Što reći o rastu prihoda od čak 24.312 posto (s 6 milijuna na 1,5 milijardi kuna), koji je imala tvrtka Delta-oil International? Nakon prodaje svojih Crodux derivata dva Petrolu, osnovao ju je Ivan Čermak. U Upravi, koju vode Igor Crnobrnja i Gordana Kronja, uz generala još je nekoliko Čermaka.

Još je jedna poznata osoba vezana uz ovu tvrtku. To je nekadašnji veleposlanik SAD-a William Dale Montgomery, koji je njezin prokurist. Delta-oil International sklopio je ugovor s Jadranskim naftovodom o transportu i skladištenju sirove nafte i naftnih derivata, a kasnije su sklopili i dodatak ugovoru o skladištenju sirove nafte na Terminalu Omišalj. Prema tom dodatku, kompaniji Delta-oil International produljeno je trajanje ugovora o skladištenju nafte po načelu puno za prazno do 15. travnja 2025., i to za ukupni kapacitet od 169.000 kubičnih metara.

Što se tiče postotka rasta, impozantan je i rast prihoda tvrtke Energija projekt od čak 14.567 posto u odnosu na 2021. Tvrtka se bavi se proizvodnjom električne energije. Upravlja vjetroparkom i vjetroelektranama snage 156 MW blizu Senja. U većinskom je vlasništvu kineske tvrtke Norinco International Cooperation, koja je 2017. preuzela 76-postotni udio u senjskoj tvrtki Energija Projekt za 32 milijuna eura od tadašnjeg vlasnika Aleksandra Džombića. Sada manjinski udjel u tvrtki ima Ana Džombić. Zanimljivo je i to da je možda prije desetak godina partner u ovoj tvrtki bio još jedan ratni zapovjednik, general Žarko Tole.

Kad je riječ o ukupnom iznosu, onda je najveći rast ostvarila Ina, slijede MET Croatia energy trade te Prvo plinarsko društvo. Četvrta na ovoj ljestvici je tvrtka MVM CEEnergy Croatia, koja se može pohvaliti povećanjem prihoda od gotovo 9,5 milijardi kuna. Trgovci plinom bilježe rast prihoda iz više razloga.

Dva su osnovna: rast cijene plina i ekskluzivna pozicija zakupa LNG terminala na Krku. Bolje posluju tvrtke koje prodaju plin gradskim tvrtkama od samih gradskih tvrtki. Najbolji primjer je zagrebačka Gradska plinara Opskrba, koja zaključuje listu 50 vodećih tvrtki po apsolutnom rastu prihoda. Prošle je godine zabilježila i ozbiljan negativni rezultat od gotovo 96,5 milijuna kuna. Doduše, smanjila ga je u odnosu na 2021.godinu, kada je zbog propusta s terminom ugovaranja plina minus u poslovanju iznosio 358,6 milijuna kuna.

Veći iznos ostvarenog gubitka u 2022. godini među tvrtkama s ove liste zabilježili su HEP Elektra, čiji minus iznosi čak 585,3 milijuna kuna, zatim Rimac Technology s minusom od 360,3 milijuna kuna te Croatia Airlines sa 137 milijuna kuna minusa. Negativan rezultat među 50 tvrtki s najvećim rastom prihoda imaju još Petrol, HOPS, Studenac i Coral Croatia.

Već je sada izgledno da neke tvrtke nećemo ubuduće nalaziti na listama najuspješnijih. Iako je osma na ljestvici rasta i ima pozitivan rezultat, jasno je da GEN-I Hrvatska neće imati rast jer je s 1. prosinca 2022. prestao isporučivati ​​električnu energiju kućanstvima i malim kupcima, ali je ostao na hrvatskom tržištu.

Navodno će se usredotočiti na razvijanje projekta vezanim uz Sunčevu energiju. Na listi sigurno neće biti ni OMS Upravljanja zbog vlasnikove umiješanosti u aferu Škugor. S obzirom na to po kojem je modelu tvrtka poslovala, pitanje je hoće li uopće nastaviti poslovati.

Osim Prvog plinarskog društva, tu je i ENNA Opskrba. Na listi 50 najboljih tvrtki po povećanju apsolutnog iznosa ukupnih prihoda i dva su zadarska brodara, Tankerska plovidba i Tankerska Next Generation. Tankerska plovidba nastavit će svoj rast jer je pripojila Tankersku Next Generation, a u ovoj je godini preuzela Turist hotele. Usto, situacija na brodarskom tržištu za ovu odlično vođenu kompaniju nije loša, piše Jutarnji list.

You may also like