Energetske politike Donalda Trumpa

Šok koji je eskalirao nakon pobjede Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a vezan je za mnoge vidove njegova dosadašnjeg djelovanja, njegova karaktera, ali i kontroverzi njegove političke kampanje. Ono što je, čini se, još nedefinirano, jest njegova energetska politika.

Iako postoje razlike između energetskih politika dvaju kandidata, o čemu smo dan prije izbora donijeli pregled, čini se kako za razliku od kandidatkinje Clinton, Trumpova kampanja nije mnogo polagala na energetskim politikama. U ovom sektoru davao je vrlo malo obećanja. Pokazuje to vrlo brz oporavak cijene nafte nakon početnoga šoka.

Energetski planovi predsjednika Trumpa mogu se naslutiti prema malo izrečenih stavova, koji su, poslovično za njega, više bili emotivnog nego li racionalnog karaktera. Kako je u ranoj fazi kampanje, kada se Trump tek uključio u nju, pisao Energypress, čini se kako je vrijeme Obaminog rata protiv ugljena završena stvar. Vjerojatno je kako će pokušati promijeniti federalne zakone o proizvodnji fosilnih goriva te srušiti Obamin Clean Power Plan idući na ruku federalnim sastavnicama koje su tražile sudsku zaštitu protiv želje savezne države da se miješa u njihovu energetsku politiku.

Također, da se naslutiti kako će Trump svoj fokus pomaknuti sa klimatskih promjena i zaštite okoliša na energetsku sigurnost i dostupnu energiju. Vratit će sankcije Iranu što će zaoštriti stanje na Bliskom Istoku. Ipak, SAD su stara demokracija koja ima institucionalne pretpostavke svake odluke, što znači kako o mnogim političkim interesima ovisi provođenje odluka. Naime, u mnogim područjima predsjednik SAD-a ima više lobističku nego egzekutivnu ulogu. Energetika je jedno od tih područja, uz napomenu kako predsjednik ipak može poništiti uredbe prethodnika. Stoga, njegova administracija neće moći poništiti savezne zakone ili ratificirane međunarodne sporazuma, nego će u tu svrhu morati pokretati nove parlamentarne procedure.

Povijest SAD-a je pokazala kako američki birači svakih nekoliko mandata žele kandidata okrenutog unutrašnjoj politici, a manje vanjskopolitičkim prilikama. Zbog toga se čini kako će na vanjskom energetskom planu Trump imati manje uspjeha. Naime, u vanjskoj politici potrebno je imati fokus na aktivno stvaranje saveznika, dok će ova administracija biti fokusirana na rješavanje nagomilanih unutarnjih problema.

 

You may also like