Energetska zajednica uvodi sankcije protiv BiH

Tajništvo Energetske zajednice koja okuplja države-članice Europske unije te zemlje zapadnog Balkana kao i Ukrajinu te Moldovu predložilo je uvođenje sankcija protiv Bosne i Hercegovine jer je ta zemlja probila sve rokove koji su je obvezivali na usvajanje državne energetske strategije, objavio je u ponedjeljak sarajevski “Dnevni avaz”.

Direktor tajništva Energetske zajednice Janez Kopač potvrdio je ovom listu kako je prijedlog za uvođenje kaznenih mjera protiv BiH već poslan na razmatranje i odlučivanje Vijeću ministara Europske unije. “Točno je da smo predložili sankcije. Vije nemamo što čekati no vidjet ćemo što će kazati članovi Vijeća ministara EU-a. Znam samo da niti jedan rok nije ispoštovan”, kazao je Kopač.

Podsjetio je kako je BiH sve postavljene rokove probila još u lipnju 2014. godine. Do tada je trebao biti usvojen zakon o plinu na državnoj razini no to se nije dogodilo ni do danas a razlog su opstrukcije vlasti Republike Srpske koje odbijaju bilo kakvo sudjelovanje države na tom planu i traže da to ostane područje u kojemu će isključive ovlasti imati entiteti. Ukoliko bi prijedlog o sankcijama bio usvojen to bi za BiH značilo gubitak do 100 milijuna eura planiranih kao potpora za projekte u energetskom sektoru.

Kaznene mjere uz zamrzavanje ovih sredstava namijenjenih BiH značile bi i ograničavanje prava glasa predstavnika BiH u Energetskoj zajednici te uskraćivanje financiranja troškova i subvencija na koje bosanskohercegovački predstavici imaju pravo. Temeljna zadaća Energetske zajednice je proširenje energetskog tržišta EU na područje jugoistočne Europe kroz primjenu zakonske regulative sukladne pravnoj stečevini Unije te uspostava jedinstvenog tržišta energije. To se odnosi na opskrbu plinom, električnom energijom i naftom, energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša i statistiku.

You may also like

0 comments