Energetska obnova sve popularnija i u turizmu

Hotelska kompanija Laguna Novigrad uz bespovratne državne poticaje provest će projekte energetske učinkovitosti u hotelima Maestral u Novigradu i Feral na otoku Korčuli, vrijedne 3,5 milijuna kuna, što je primjer ulaganja u zeleni segment turizma, rečeno je u četvrtak prigodom posjeta ministara turizma i zaštite okoliša i prirode Darka Lorencina i Mihaela Zmajlovića hotelu Maestral. “Projektima koje sufinanciramo pokazujemo kako zaštita okoliša i turizam idu zajedno”, kazao je novinarima ministar Zmajlović.

Istaknuo je kako energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša u obiteljskim kućama i zgradama, u javnim, komercijalnim objektima i turističkom sektoru ove godine država potiče sa 600 milijuna kuna. “Zeleni turizam dugoročno osigurava najbolje učinke za okoliš, za sektor, za lokalnu zajednicu i turiste, za investitore i poduzetnike. Riječ je o proizvodu koji direktno doprinosi ključnim ciljevima hrvatskog turizma kroz smanjenje sezonalnosti i povećanje prihoda po gostu”, naglasio je ministar Lorencin. Najavio je kako će se do kraja godine u suradnji s Institutom za turizam predstaviti akcijski plan za zeleni turizam kojim će se postaviti smjernice za daljnje unapređenje zaštite okoliša, očuvanja kvalitete prirodnih resursa te odgovorno i održivo upravljanje i razvoj sadržaja turističke ponude.

Vrijednost projekta energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u hotelima Maestral i Feral iznosi 3,5 milijuna kuna, a Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će ga s 1,8 milijuna kuna. U hotelu Maestral zamijenit će se stolarija, postavit će se štedljivija LED rasvjeta te će se ugraditi nova visokoučinkovita dizalica topline koja će se koristiti za grijanje i hlađenje te pripremu tople vode. U hotelu Feral toplinski će se izolirati krovište i instalirati dizalica topline. Predsjednica Uprave Lagune Novigrad Zrinka Bokulić istaknula je kako ovi projekti omogućuju produljenje sezone uz mjerljive uštede što ostavlja više prostora za ulaganja u podizanje kvalitete i prateće sadržaje.

Navela je da će ta kompanija u 2016. investirati gotovo 16 milijuna kuna u daljnji razvoj svojih proizvoda i usluga, a gotovo trećina ulaganja odnosi se na projekte kojima je cilj povećanje energetske učinkovitosti. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove godine sa 13 milijuna kuna sufinancira projekte obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru. Javni poziv još traje, a dosad je stiglo više od 50 prijava, naveo je direktor Fonda Sven Müller. I grad Novigrad je iznimno aktivan u realizaciji projekata energetske učinkovitosti, rekao je novigradski gradonačelnik Anteo Milos navodeći više projekata energetske obnove.

You may also like