Energetika u fokusu nizozemskog predsjedništva

Izbjeglička kriza i sigurnost, inovacije i zapošljavanje, financije i eurozona te klima i energetika četiri su prioritetna područja nizozemskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici ove godine, istaknula je u utorak u Zagrebu nizozemska veleposlanica u RH Ellen Berends.

“Živimo u turbulentnim vremenima i Europska unija stavljena je na kušnju. Pred nama su izazovi rješavanja izbjegličke krize, pitanja sigurnosti, kao i posljedica najteže gospodarske krize od Drugog svjetskog rata”, kazala je Berends na svečanom prijemu u povodu početka nizozemskog predsjedanja Vijećem EU-a. “Ne postoje brza i laka rješenja i niti jedna država članica ne može sama riješiti probleme. Trenutačna kriza pokazuje koliko zapravo trebamo Europu. Naša snaga leži u jedinstvu i zajedno moramo dokazati da je Europa dio rješenja, a ne dio problema”, istaknula je.

Četiri su prioritetna područja nizozemskog predsjedništva, kazala je, migracije i sigurnost, poticanje inovacija i zapošljavanja, financije i eurozona te klima i energetika. “Izbjeglička kriza i dalje će biti prva na listi prioriteta Europske unije. Potrebno je naći sveobuhvatno i održivo rješenje unutar Europske unije, ali i izvan nje, u suradnji s našim partnerima”, kazala je, dodajući da će EU raditi na upravljanju granicama, politici povrata, azila i borbi protiv krijumčarenja migranata.

Kad je riječ o sigurnosti, posebice nakon terorističkih napada u Parizu, Berends je istaknula važnost europskog jedinstva. “Moramo biti jedinstveni kako bi se oduprijeli pokušajima radikalnih skupina da nas zastraše i podijele. Morat ćemo uspostaviti mjere za borbu protiv terorizma, prekograničnog kriminala i posjedovanja vatrenog oružja”, kazala je.

Jačanje europskog gospodarstva i borba protiv nezaposlenosti drugi su najvažniji prioritet nizozemskog predsjedništva EU-om, nastavila je. “Inovacije i daljnji razvoj jedinstvenog tržišta dobara i usluga predstavljaju ključ konkurentnosti i gospodarskog rasta Europe”, kazala je, ističući da bi funkcionalnije jedinstveno tržište moglo donijeti gospodarsku korist od više od 651 milijarda eura na godinu, što je 5 posto europskog BDP-a. “Predložene mjere obuhvaćaju, između ostalog, manji broj pravila i smanjenje administrativnih opterećenja, jedinstveno digitalno tržište, uravnotežena trgovinska partnerstva te mobilnost rada i adekvatne radne snage.”

Nizozemska će nastaviti raditi i na jačanju monetarne unije. “Rezultati reformi i razvoja Europske monetarne unije počinju biti vidljivi te smo sada otporniji na financijske i gospodarske udarce. No, posao nije završen – moramo ojačati bankovnu uniju, oformiti uniju tržišta kapitala, nastaviti rad na zdravim proračunima i modernim gospodarstvima, kao i započeti raspravu o novom, višegodišnjom financijskom okviru”, kazala je.

U pogledu borbe protiv klimatskih promjena i energetike, polazišna točka bit će ambiciozni međunarodni sporazum o klimi iz Pariza, postignut u prosincu prošle godine. “Promicat ćemo održive gospodarske ciljeve, poput prijelaza na kružno gospodarstvo i energetske unije”, kazala je. “Naša ambicija je da se Europska unija usredotoči na ključna pitanja: da se bavimo s problemima na europskoj razini kada bude potrebno, a na nacionalnim razinama kada bude moguće (…) Nastojat ćemo biti učinkoviti, pragmatični i kreativni. Ukratko, bit ćemo ‘nepristrani posrednik'” u raspravama, zaključila je nizozemska veleposlanica.

You may also like

0 comments