Energenti u BIH u ovoj će godini biti jeftiniji

Kao što to obično biva, od 1. januara nove godine slijede promjene u cijenama artikala i usluga u BiH. Za razliku od prošle godine kada je skoro sve poskupjelo, ove godine građani mogu i malo odahnuti jer su pojedine usluge pojeftinile.

Ono što će zasigurno obradovati građane Federacije BiH jeste snižena cijena plina. Uprava kompanije BH-Gas donijela je odluku kojom će od Nove godine cijena gasa biti snižena sa 640 KM na 600 KM za 1000 m3 prirodnog gasa. U skladu sa zakonskom regulativom, Nadzorni odbor BH-Gasa je potvrdio prijedlog, a nakon zajedničkog sastanka, BH-Gas je uputili prijedlog Vladi Federacije da snizi cijenu gasa prema distributivnim kompanijama sa 640 KM na 600 KM za 1000 m3 prirodnog gasa, dok će cijena gasa za industrijske proizvođače u BiH od 1. januara 2016. godine biti snižena za oko 14 posto. “Ovo je naš način da građanima Bosne i Hercegovine čestitamo i poželimo sretnu i uspješnu Novu 2016. godinu“, rekao je Mirza Sendijarević, direktor kompanije BH-Gas.

Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, odluku o tome koliko će biti korigovana cijena gasa prema krajnjim potrošačima donosi uprava Sarajevogasa (koja je najavila smanjenje od oko 11,2 posto), kao i da će se, u skladu sa odlukom NO BH-Gas, niža cijena gasa početi primjenjivati nakon potpisivanja novog ugovora između BH-Gasa i Sarajevogasa. Vlada KS zatražila je od BH-Gasa da snizi cijenu maksimalno koliko može. Nije poznato da li će biti korigovanja cijene KJKP Toplane koje su svoje usluge poskupjele u oktobru 2015. godine za 15 posto. Postoji mogućnost novog načina izdavanja računa gdje će se suma raspodijeliti tako da veći računi dolaze zimi, a manji ljeti, ali ukupna suma se neće mijenjati.

Kako nam je potvrđeno u JP Elektroprivreda BiH, cijena električne energije će biti umanjena od 1. januara, ali za kupce na 10 kV naponu, kupce iz kategorije Javna rasvjeta, kao i za mala preduzeća i komercijalne kupce. “Elektroprivreda BiH je donijela odluke o cijenama električne energije koje će od 01.01.2016. godine biti niže u odnosu na postojeće, za kategorije Kupci na 10 kV naponu 1,5 posto i kupce kategorije Javna rasvjeta za 7 posto. Također, FERK je dao saglasnost na smanjenje cijene za kupce kategorije ostala potrošnja na 0,4 kV naponu II Tarifna grupa“ (mala preduzeća i komercijalni kupci), koji na tržištu nisu odabrali snabdjevača) za 0,95 posto”, rekla nam je Midheta Kurspahić, glasnogovornica JP Elektroprivreda BiH, donosi Klix.ba.

Smanjenja cijena za domaćinstva neće biti, ali za sada nema odluke ni o povećanju. Također, još uvijek nije postignut dogovor u vezi sa naplaćivanjem RTV takse putem računa za električnu energiju. Kada su u pitanju cijene vode, iz KJKP Vodovod i kanalizacije KS nisu najavljene promjene, JP Komunalno Brčko također nije planiralo promjenu cijena, dok je voda poskupjela u nekim mjestima u RS-u već u novembru kao što je u Bosanskoj Gradišci, dok je naprimjer u Doboju poskupjela za oko 15 posto uz grijanje i druge komunalije još u augustu. Ovih dana građani vode pravnu bitku da im se cijene vrate na staro.

Uprava kompanije „BH-gas“ donijela je odluku kojom će od Nove godine cijena gasa biti snižena sa 640 KM na 600 KM za 1.000 metara kubnih prirodnog gasa, saopšteno je iz ove kompanije. „U skladu sa zakonskom regulativom, prijedlog je potvrđen od Nadzornog odbora `BH-gasa`, a nakon zajedničkog sastanka, koji je zakazan za sutra, `BH-gas` će uputiti prijedlog Vladi Federacije BiH /FBiH/ da snizi cijenu gasa prema distributivnim kompanijama za navedeni iznos, dok će cijena gasa za industrijske proizvođače u BiH od 1. januara 2016. godine biti snižena za oko 14 odsto„, rekao je direktor kompanije „BH-gas“ Mirza Sendijarević.

Sendijarević je istakao da je ovo njihov način da građanima BiH čestitaju i požele srećnu i uspješnu 2016. godinu. „Odluku o tome koliko će biti korigovana cijena gasa prema krajnjim potrošačima donosi uprava `Sarajevogasa`, te će se u skladu sa odlukom Nadzornog odbora `BH-gasa`, niža cijena gasa početi primijenjivati nakon potpisivanja novog ugovora između `BH-gasa` i `Sarajevogasa`“, dodao je on.

You may also like

0 comments