Emmanuel Macron rekonstruirao francusku vladu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekonstruirao je vladu u utorak te imenovao lojalista i čelnika vladajuće stranke Christophea Castanera na mjesto ministra unutarnjih poslova.
Rekonstrukcija vlade pokušaj je stabiliziranja administracije nakon niza ostavki i oživljavanja reforme nakon znakova klonulosti. Imenovanjem Castanera na mjesto ministra unutarnjih poslova, Macron je istodobno nagradio bliskog suradnika višim mjestom te zadržao nekoga kome vjeruje za kritični resor.

Ranije ovog mjeseca ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb dao je ostavku na položaj. Očekivalo se da će francuski čelnik imenovanja objaviti prošli tjedan, no rekao je da je želio više vremena kako bi bio siguran da su donesene prave odluke.

Dužnosnik u Macronovu uredu opisao je novi kabinet kao “dinamičan”. “Imamo oboje – nova imena s reputacijom u svojim stručnim područjima, koja će ojačati vladinu učinkovitost, i druge koji imaju širi profil”, rekao je dužnosnik. Na svojim su položajima ostali ministar financija Bruno Le Maire i ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

You may also like

0 comments