Emirati smanjili opskrbu na tržište, povećana cijena nafte

Ohrabruju i podaci iz Kine
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 46 dolara, potaknute najavom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o 30-postotnom smanjenju opskrbe i ohrabrujućim podacima iz Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 46,50 dolara. Na američkom je tržištu porasla na 43,48 dolara. Londonsko tržište trebalo bi završiti kolovoz s rastom cijena, peti mjesec zaredom, a plus će po svemu sudeći bilježiti i tržište u SAD-u, četvrti mjesec zaredom.

Trgovci su se danas fokusirali na najavu nacionalne naftne kompanije Abu Dhabija kupcima da će u listopadu smanjiti opskrbu za 30 posto, nakon 5-postotnog smanjenja u rujnu, kako bi Ujedinjeni Arapski Emirati ispunili obavezu utvrđenu dogovorom vodećih proizvođača.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici smanjuju opskrbu kako bi je prilagodili slabijoj potražnji u vrijeme pandemije koronavirusa. Nedavno su dogovorili i da će zemlje koje su proizvodile više no što je dogovoreno značajnije srezati proizvodnju. Budući da se potražnja postupno oporavlja, to će omogućiti tržištu da lakše apsorbira višak zaliha s početka godine, procjenjuju analitičari.

Cijene su danas poduprli i slabiji američki dolar i izvješće koje je pokazalo iznenađujuću snagu kineskog uslužnog sektora, zasjenivši mukotrpan oporavak potražnje od posljedica pandemije koronavirusa i obilnu ponudu u kratkoročnoj perspektivi, rekli su analitičari. Cijene će u predstojećem razdoblju vjerojatno rasti jako sporo.

Kočnica će biti i izgledni pad kineskog uvoza sirove nafte u rujnu, nakon četiri mjeseca rasta, s obzirom na uskladištene rekordne količine nafte u najvećem svjetskom uvozniku, prema podacima Refinitiva i Vortexa. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 45,33 dolara, te je pala 48 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments