Emirati donisrali Interpolu 50 milijuna eura za borbu protiv terorizma

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata objavile su u ponedjeljak da su Interpolu donirale 50 milijuna eura kako bi poduprle njegove napore u borbi s “kriminalom i terorizmom u svijetu”.

Ova je vijest objavljena dan uoči početka u Abou Dhabiju trodnevnog foruma “Jedinstvo za sigurnost” koji Interpol organizira u partnerstvu s Emiratima i sa zakladom “Interpol za sigurniji svijet” kojemu je namijenjena donacija. Na forumu, na kojemu će sudjelovati ministri, čelnici policije i stručnjaci, raspravljat će se o “odgovornosti” zemalja u Interpolovoj borbi s terorizmom, informatičkim napadima i u zaštiti kulturne baštine, rekli su organizatori.

Ovom donacijom Interpolu Emirati potvrđuju svoje “trajno zalaganje za sigurnost međunarodne zajednice” i za sigurnost svoje zemlje, ističe se u priopćenju brigadnog generala Hamada Ajlana Al Amimija, čelnika ministarstva unutarnjih poslova. “Suzbijanje kriminala zahtijeva međunarodnu koordinaciju”, rekao je.

Ujedinjeni Arapski Emirati, naftom bogata zemlja Perzijskog zaljeva, donijela je 2014. strog zakon o suzbijanju terorizma koji predviđa smrtnu kaznu i koji je terorističkim organizacijama proglasio 83 islamističke skupine, pa tako i Al Kaidu, organizaciju Islamsku državu (IS) i Muslimansko bratstvo.

Zemlja sudjeluje u međunarodnoj koaliciji koju predvode Sjedinjene Države i koja se u Siriji i u Iraku bori protiv IS-a.

Brana Tabka na Eufratu nije oštećena ili neispravna, a inženjeri su izvršili inspekciju nad njezinim radom, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje uz podršku Sjedinjenih Država vode borbe za osvajanje Rake iz ruku džihadističke Islamske države. SDF se bori za kontrolu nad tom najvećom sirijskom branom koja se nalazi 40 kilometara uzvodno od Rake, neslužbene prijestolnice Islamske države u Siriji.

Takozvana Islamska država je u nedjelju putem svojih medijskih kanala objavila da postoji opasnost od urušavanja brane, zbog čega su američke i snage SDF-a zaustavile svoj napad kako bi omogućili prolaz inženjerima. Ta brana, najveća u Siriji, ključna je za električnu opskrbu zemlje, kao i za navodnjavanje doline Eufrata, jednog od njezinih najvažnijih poljoprivrednih područja, piše dpa. Sirijske demokratske snage pokušavaju branu osvojiti od petka.

You may also like