Emanuel Macron se zalaže za fiskalne transfere zemalja Eurozone

Francuski ministar gospodarstva Emmanuel Macron založio se za fiskalne transfere među zemljama članicama eurozone, upozoravajući da bi status quo mogao dovesti do njezina samouništenja.

U intervjuu za današnje izdanje njemačkog lista Sueddeutsche Zeitung (SZ) Macron je tako iznio prijedlog koji predstavlja anatemu za dominantnu struju u njemačkoj politici, napominje Reuters, podsjećajući da se vlada kancelarke Angele Merkel ustrajno protivi bilo kakvom obliku trajnih fiskalnih transfera prema siromašnijim članicama eurozone.

Transferi su nužni za opstanak 19-člane valutne unije, upozorio je pak francuski ministar. “Ako zemlje članice nisu spremne prihvatiti bilo kakav vid financijskog tranfera u valutnoj uniji – kao što je trenutno slučaj – možemo zaboraviti euro i eurozonu”, kazao je Macron. “Monetarna unija bez financijskog ujednačavanja jednostavno nije moguća. Snažni moraju pomoći”, poručio je. Iznoseći francusku viziju ekonomske vlade u Europi, Macron se založio za uspostavu instituta europskog povjerenika koji bi koordinirao ekonomsku, financijsku i socijalnu politiku 19-člane eurozone. “Vladu eurozone vodio bi povjerenik sa širokim ovlastima”, kazao je Macron, uz napomenu da bi povjerenik raspolagao financijskim sredstvima za ulaganja.

You may also like