Home Politika Elizabeta II. postaje vladar s najdužim stažem na britanskom prijestolju

Elizabeta II. postaje vladar s najdužim stažem na britanskom prijestolju

by admin

Kraljica Elizabeta II. postat će početkom rujna britanski vladar s najdužim stažem na prijestolju, a svoje postignuće namjerava proslaviti bez pompe posvećujući se svojim javnim obvezama.

Devetog rujna premašit će 63 godine i 216 dana na tronu svoje prabake, kraljice Viktorije, koja je vladala između 1837. i 1901. godine, i to poslijepodne po srednjoeuropskom vremenu. Točan sat teško je odrediti jer je njezin otac George VI. umro u snu, ne zna se točno kada. Vladarica namjerava proslaviti taj rekord bez pompe. Bit će u Škotskoj, uobičajenom ljetnom odmorištu, gdje će otvoriti novu željezničku liniju.

Takav pristup, koji obilježava samokontrola i osjećaj dužnosti, karakterističan je za stil Elizabetine vladavine – koji je naslijedila od svojeg oca i svojeg djeda Georgea V. Po povjesničaru Davidu Starkeyju, kraljica je “postavila rekord u besprijekornom integritetu i iznimno je se štuje”. Andrew Gimson, koji je nedavno objavio povijest britanskih monarha od 1066., kaže da je “neuobičajeno da nekog okrune mladog i da jako dugo živi”.

Obično “kralj ili kraljica nisu okrunjeni mladi ili jesu ali također umiru mladi”. Po njemu, na vladavinu Elizabete II. “gledat će se kao na nevjerojatan pothvat jer je uspjela ostati čvrsto na prijestolju duž razdoblja obilježena tolikim velikim društvenim i ekonomskim promjenama”.

Related Posts