Elizabeta II. posjetila Njemačku

Britanska kraljica Elizabeta sastala se u srijedu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel nakon što se nešto ranije provezla u otvorenom plovilu turističkom rutom po rijeci Spree. Riječ je o Elizabetinom petom kraljevskom posjetu Njemačkoj od završetka 2. svjetskog rata, kojeg je u srijedu započela susretom s njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom. Kraljica, obučena u bijelo, s odgovarajućim šeširom i rukavicama, izmijenila je srdačan pozdrav s kancelarkom Merkel te je položila vijenac na spomenik žrtvama rata i diktature.

Kraljica je svoj današnji posjet započela u palači Bellevue susretom s predsjednikom Gauckom i njegovom partnericom Danielom Schadt, koji su je pratili u slikovitoj ruti brodom po rijeci Spree, koja je okončana pred sjedištem njemačke vlade. Premijer David Cameron, koji također stiže u Berlin, odvojeno će se naći s kancelarkom Merkel tijekom poslijepodneva te će prisustvovati državnom banketu kojega u srijedu navečer priređuje njemački predsjednik.

Iako britanska kraljica nije uključena u dnevnu politiku, komentatori tajming njezina posjeta ocjenjuju strateškim s obzirom na činjenicu da premijer Cameron lobira za reformu EU uoči referenduma o članstvu Velike Britanije u EU. Britanska kraljica (89) i njezin suprug, princ Philip (94), dočekani su s prostrtim crvenim tepihom u utorak navečer u zračnoj luci Tegel, a dolazak je popratila paljba iz 21 oružja, dok su nebom u znak počasti nadlijetali borbeni zrakoplovi.

Par je potom prevezen u berlinski hotel Adlon, koji gleda na povijesna Brandenburška vrata. U njihovu čast apartman u kojem su odsjeli preimenovan je u “kraljevski”. Tijekom četvrtka i petka britanska kraljica će posjetiti Crkvu st. Paula u Frankfurtu, susresti se s građanima na Trgu Roemerberg te posjetiti nacistički logor Bergen-Belsen.

Njemački mediji u srijedu pišu da se susret britanske i “europske” kraljice, koja je Elizabetu dočekala na crvenom tepihu, odjevena u crveni kaputić, odigrao “u četiri oka”. Ističu također popularnost koju britanska kraljica uživa u Njemačkoj te navode kako se ne radi samo o protokolarnom posjetu, praćenom tv kamerama i ljubaznim gestama, već da posjet ima i političku pozadinu. Iako to nije službeno potvrđeno, mediji navode da se sve zbiva uoči najavljenog britanskog referenduma o članstvu u EU, nagađajući da je kraljica zapravo “tajno britansko diplomatsko oružje”. Također navode kako bi se britanskoj kraljici, s njemačke strane, moglo diskretno diplomatski dati do znanja koliko je važan ostanak velike Britanije u Europskoj uniji.

You may also like