Eles započeo gradnju regionalne mreže dalekovoda

Interkonekcija
Jučer je Eles napokon započeo izgradnju dalekovoda Cirkovce-Pince. Izgradnja dalekovoda od 150 milijuna eura i 80 kilometara, koji će prvi put povezati Sloveniju, Mađarsku i Hrvatsku, najveći je investicijski projekt u povijesti tvrtke. Također ga sufinancira EU s 50 milijuna eura.

Dalekovod će povećati pouzdanost sustava, prijenosne mreže i uvoz električne energije, podsjetio je generalni direktor Elesa Aleksander Mervar. Projekt se također nalazi na listi prioritetnih vladinih projekata.

Više od investicijske vrijednosti i značaja, projekt je poznat po tome što ga prati jedan od najdužih procesa prostornog postavljanja u povijesti. Planiranje dalekovoda započelo je između 1988. i 1990. Tek su 1998. započeli razgovori s Mađarskom, nakon čega su dvije godine kasnije slijedili prostorni postupci. Nekoliko godina kasnije, to se zakompliciralo smještajem rute na Hotizi, gdje dalekovod prelazi Hrvatsku.

Eles je tek u lipnju ove godine potpisao ugovor o suradnji s hrvatskim Dalekovodom. Pet godina, počevši od 2013. godine, Elesu je trebalo da dobije ekološku suglasnost. Konačno, početak gradnje odgodila je epidemija za tri mjeseca. Prvi međudržavni ugovor predviđao je da dalekovod radi 2007. godine, ali zapravo će se to dogoditi krajem sljedeće godine. “Nažalost, u Sloveniji imamo ogromnih problema s brzinom razvojnih projekata i njihovim smještajem u prostor, ne toliko sa samom gradnjom, koliko s birokratskim pokrićem. Ovaj slučaj mora biti dodatni poticaj da se više nikad ne ponovi da postupak traje 20 godina prije nego što započnemo graditi “, rekao je premijer Janez Janša na svečanosti na početku gradnje.

Dodao je da će priprema za gradnju trajati deset puta duže od same gradnje.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je također prisustvovao ceremoniji na početku gradnje, rekao je da je taj događaj bio povijesni uglavnom zbog međudržavne integracije u energetskom polju, što doprinosi jačanju regije. Srednja Europa tako dobiva na značaju, a središte razvoja kreće se prema istoku. “EU nije samo njemačko-francuska stvar, već i pitanje veza između tih zemalja, koje sve više postaju poprište geopolitičkih igara i interesa velikih”, rekao je, a prenosi SEEbiz.

You may also like

0 comments