Elektroprivreda Srbije postaje dioničko društvo

Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović najavio je danas da će to javno preduzeće do 1. jula postati akcionarsko društvo, kako bi građanima pokazala da je kompanija koja posluje po tržišnim uslovima.

On je, u kompanijskom časopisu “EPS Energija” rekao da je obaveza, koja je preduzeta pred MMF-om da EPS do 1. jula postane akcionarsko društvo i da čin prelaska iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo treba da pokaže da više ne postoji prostor da se oslanja na državu. “Jedina merila našeg uspeha biće profit i efikasnost”, poručio je Obradović. EPS se, prema njegovim rečima, pokazao kao javno preduzeće koje je najdalje otišlo u reformama i prvo prešlo sa reči na dela.

Obradović je kazao da EPS ima podršku vlade, Ministarstva rudardstva i energetike, kao i ostalih ministarstava da do 1. jula završi posao prelaska u akcionarsko društvo. EPS će prelaskom u akcionarsko društvo činiti dva pravna subjekta. “Očekujemo se sprovede i Briselski sporazum i da ćemo osnovati kompanije Elektro Sever i EPS Trgovinu na Kosovu i Metohiji. To je dodatna prilika za rast i bićemo u mnogo boljoj situaciji da snabdevamo električnom energijom i one kompanije na teritoriji Kosova i Metohije kojima do sada nismo imali pristup”, podvukao je on.

Najveći izazov su, kako smatra, suštinske promene, jer sve što je urađeno do sada mora da se obavlja efikasnije. “Pad cena na svetskom tržištu je jedan od velikih izazova, a dodatni, svetski izazov je stav da budućnost nije u fosilnim izvorima energije. EPS više od 70 odsto elektručne energije proizvodi i lignita i naš strateški izazov je da obezbedimo sigurnost rudarskog i termo sektora, a istovremeno i da budemo aktivniji oblasti obnovljivih izvora energije i novih poslovnih modela”, istakao je Obradović.

Prema njegovim rečima‚, neophodno je da pored prodaje elektručne energije EPS osmisli i druge izvore prihoda kroz ponudu paketa različitih usluga, što se sigurno neće rešiti ove odine, ali mora o tome da se ozbiljno razmišlja. Predstoji, kako dodaje, rešavanje problema dugovanja za električnu energiju strateških preduzeća u restruktuiranju, a vlada bi to trebalo da reši do kraja maja. Obradović je uveren da je EPS spreman za tržišnu utakmicu, ističući da je tržišna utakmica uspeh koji kompanija svakog dana ostvaruje i da se na nju navikla.

EPS je od 2013. godine na tržištu, podsetio je i dodao da su svi segmenti otvoreni za konkurenciju, a gde god je bilo interesa, “konkurenti su ušli”. EPS i pored žestoke konkurencije uspešno drži dominantnu poziciju, podsetio je on dodajući da je, kada je otvoreno tržište Srbije cena električne energije bila oko 54 evra po megavat satu, a cena po kojoj se sada prodaje je oko 40 evra. To je pad cene od oko 25 odsto, a na berzi u Lajpcigu već sada je 27 evra za megavat sat, prenosi Obradović dodajući da je zato cilj da se što više uštedi i bude efinasniji u očuvanju rudarskog i termo sektora.

Govoreći o najvažnijim planovima za 2016. godinu, Obradović je kazao da, pored nastavka reorganizacije, EPS planira još veće prisustvo kako na berzi u Mađarskoj, tako i na otalim berzama električne energije u EU. “Očekujemo otvranje berze u Srbiji, na kojoj ćemo biti aktivni”, rekao je on dodajući da očekuje uskoro i pripremne radove za početak gradnje trećeg bloka termoelektrane “Kostolac B”, kao i da sledi nastavak “zelenog kredita” u Kolubari, kao i projekti revitalizacije malih hidroelektrana.

You may also like

0 comments