Elektroprivreda Crne Gore je ostvarila rekordan izvoz

Elektroprivreda Crne Gore EPCG prošle godine je uvezla oko 886.000 megavat sati MWh električne energije vrijedne blizu 34 miliona eura, dok je istovremeno 35 miliona eura zaradila od prodaje struje proizvedene u crnogorskim elektranama.

Kako piše list Elektroprivreda, crnogorska elektroenergetska kompanija je prošle godine izvezla 634.000 MWh struje. Energija je nabavljana po prosječnoj cijeni od oko 38 eura za MWh, a prodavana u prosjeku i preko 55 eura za MWh. “Cijena energije na berzi, posmatrano od najviše do najniže, obično se kreće od 160 eura, do minusa. Oko Božića i Nove godine energija se nudi i ‘za džabe’, a često i ponuđač plati kupcu da je preuzme”, navode iz EPCG.

To se, kako su objasnili, obično dešava u vrijeme praznika kada privreda radi manjim kapacitetima, tako da zbog smanjene potrošnje pojedini sistemi ne mogu da plasiraju višak energije. Događalo se da i EPCG bude plaćeno zato što je preuzela energiju. “Međutim, kod nas je to teško pravdati na carini. Uvezeš robu i za to dobiješ pare. Naši propisi ne poznaju ovu situaciju”, rekli su iz EPCG.

Problem je rješavan tako što je EPCG uzimala energiju za jedan euro, a kasnije joj je, sljedeća kupovina, umanjivana za utvrđeni iznos. (MINA)