Električni zrakoplov preletio Kanal

Zrakoplov na električni pogon po prvi put je u petak preletio kanal La Manche, javlja agencija AFP. Zrakoplov koji je proizveo Airbus, nazvan E-Fan, poletio je iz Lydda na jugoistoku Engleske, a sletio je na aerodrom Calais–Dunkerque na sjeveroistoku Francuske nakon 41 minute leta, skoro 106 godina nakon što je francuski pionir zrakoplovstva Louis Bleriot prvi put motornim zrakoplovom preletio kanal koji dijeli dvije zemlje.

E-Fanom upravljao je francuski pilot Didier Esteyne. “Izraditi ovakav zrakoplov i pilotirati njime bilo je poput ostvarenja dječačkog sna”, rekao je on po slijetanju, ali je odbacio usporedbe s Bleriotom. “Ovaj će nam zrakoplov omogućiti rješavanje problema buke pri uvježbavanju i omogućuje nam da napravimo korak naprijed u kontroli stakleničkih plinova. To su problemi sa zagađenjem okoliša vezani uz zrakoplovstvo”, rekao je glavni tajnik francuske Opće uprave za civilno zrakoplovstvo (DGCA) Patrick Gandil.

E-Fan prvi je put javnosti predstavljen u lipnju 2013. za zrakoplovnoj izložbi u Parizu. Radi se o prototipu dvosjeda na električni pogon, čije je motore uz financijsku potporu francuske vlade razvio Voltair, jedna od tvrtki iz grupacije Airbus. Zrakoplov je od travnja 2014. obavio više od 100 letova, težak je 600 kilograma, dug 6,7, a razmak krila je 9,5 metara. Dva motora snage 60 kW crpe snagu iz litij-ionskih baterija koje omogućuju krstareću brzinu od 160 kilometara na sat i najveću brzinu od 220 kilometara na sat.

Trajanje leta je ograničeno na oko 45 minuta, a zrakoplov je posebno pogodan za uvježbavanje pilota, vuču zračnih jedrilica i uvježbavanje akrobacija u letu, kaže Airbus koji namjerava E-Fan pustiti na tržište krajem 2017. godine. Taj model će se sastavljati u Pauu na jugu Francuske, u novoj tvornici koja će biti otvorena 2016. godine. Airbus će investirati 20 milijuna eura u ovaj projekt koji će ukupno koštati 50 milijuna eura.

Proizvođač očekuje da će na tržište u početku izbaciti do 10 zrakoplova godišnje, a kad se prodaja razvije namjeravaju proizvoditi između 40 i 80 letjelica godišnje. Tijekom idućih 20 godina svjetsko tržište školskih zrakoplova trebat će oko 21.000 školskih zrakoplova na kojima će se uvježbati do 650.000 profesionalnih pilota.  Verzija E-Fan 4.0, s četiri sjedišta, planira se za 2019.

You may also like

0 comments