Električna vozila postat će jednako profitabilna kao tradicionalna?

Poslovni dnevnik
Mogu li Volkswagenovi (VW) električni automobili biti jednako profitabilni kao i oni s benzinskim i dizelskim motorima?

Šef njemačkog automobilskog diva Herbert Diess uvjeren je da je to moguće. Kada je VW 2009. predstavio prvi prototip pokretan elektromotorom, tadašnji prvi čovjek kompanije Martin Winterkorn skeptično je gledao na “električno automobilsko doba”, odnosno mogućnost da ta nova tehnologija bude cjenovno prihvatljiva kupcima kao i auti s motorom na unutarnje sagorijevanje.

Desetljeće kasnije Herbert Diess uložio je preko 33 milijarde eura kako bi dokazao da je Winterkorn bio u krivu. Kako prenosi Financial Times, VW je nedavno predstavio vrlo ambiciozni plan da u idućih devet godina proizvede 26 milijuna električnih vozila.

Na taj bi način američkom Tesli preoteo titulu najvećeg svjetskog proizvođača te vrste prometala. Međutim, najzanimljiviji dio tog plana nije puki broj proizvedenih auta, već namjera da na autima na struju kompanija vrlo brzo počne zarađivati lijep novac što je u oštroj suprotnosti s prognozama ostalih velikih proizvođača.

“Definiranje cijene iduće generacije električnih automobila generirat će profitabilnost na razini Golfa, najbolje prodavanog VW-ovog automobila s motorom na unutarnje sagorijevanje”, izjavio je Diess FT-u. Prvi model koji bi trebao donijeti “Golfovu maržu” bio bi mali električni terenac usporediv sa SUV modelom Tiguan, dodao je čelnik kompanije. Ako to VW uistinu postigne, ostvario bi golemu prednost nad ostalim velikim konkurentima.

Primjerice, Toyota i General Motors najavili su kako su njihovi električni modeli još godinama, a možda i cijelo desetljeće, udaljeni od profitabilnosti koju donose benzinci i dizelaši. Diessova prognoza vrlo je hrabra, ističu neslužbeno krupni dioničari. “Bilo bi iznenađujuće da to bude moguće”, ocjenjuje jedan investitor.

Konzultantska kuća McKinsey procjenjuje da proizvodnja električnog automobila srednje veličine stoji 12.000 dolara više od usporedivog vozila s benzinskim ili dizelskim motorom.

To prisiljava proizvođače da za električne aute traže višu cijenu ili da smanje maržu. Jürgen Pieper, analitičar automobilskog sektora u banci Metzler smatra da će VW-ovi konkurenti još barem tri do četiri godine biti suočeni s pritiskom na profitabilnost zbog elektrifikacije lepeze modela.

No Diess, bivši BMW-ov menadžer koji je u VW došao svega nekoliko mjeseci prije nego što je u rujnu 2015. kompaniju pogodila “dizelska afera”, uvjeren je da je “struja” dobra oklada. “Nema druge alternative električnim automobilima”, ističe VW-ov kormilar. Njegov je dugoročni cilj uvjeriti investitore da kompaniju počnu percipirati kao Teslu, a ne kao staromodnog proizvođača automobila.

Podsjetimo, iako Tesla prodaje manje od milijun automobila, na burzi vrijedi više od VW-a. Dokaz ostvarenja Diessova cilja trebala bi biti tržišna kapitalizacija od 200 milijardi dolara, tri puta više od sadašnjih 75 milijardi dolara, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments