El Chapo će biti izručen SAD-u za godinu dana

Postupak izručenja kralja narkomafije Joaquina “El Chapa” Guzmana Sjedinjenim Državama potrajat će najmanje godinu dana, a moguće je čak četiri ili šest godina budu li odvjetnici posegnuli za svim raspoloživim pravnim sredstvima, rekao je u ponedjeljak ured državnog odvjetništva u Meksiku.

“Ocjenjujem da bi proces mogao trajati najmanje godinu dana”, rekao je za “Radio Formula” Jose Manuel Merino Madrid, direktor službe međunarodnih odnosa u meksičkom državnom odvjetništvu.  On procjene temelji na dosadašnjim iskustvima s izručenjima vođa narkokartela koji su angažirali vješte odvjetnike kako bi odgađali ili spriječili izručenje.

Službeni postupak izručenja El Chapa u Sjedinjene Države pokrenut je u nedjelju u Meksiku pošto su predstavnici Interpola stigli u zatvor Altiplano i uručili dva “uhidbena naloga u svrhu izručenja”.  El Chapov odvjetnik rekao je da će ući u “tešku” pravnu bitku i ići sve do Vrhovnog suda kako bi spriječio izručenje.  El Chapo je šef narkokartela Sinaloa, a uhićen je u petak u državi Sinaloa, šest mjeseci nakon romanesknog bijega iz zatvora visoke sigurnosti u Altiplanu, kamo je ponovno vraćen. Meksička vlada ne želi riskirati novi bijeg kralja droge, jer to ima izrazito negativne posljedice po percepciju ozbiljnosti vlade.

You may also like

0 comments