Ekvador će surađivati sa Švedskom u slučaju Assange

Ekvador će surađivati sa Švedskom koja je zatražila da joj se dopusti da u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu ispita Juliana Assangea, utemeljitelja Wikileaksa, optuženog za silovanje, objavio je u srijedu šef ekvadorske diplomacije.

“Surađivat ćemo sa švedskim pravosuđem kako bi ono moglo dobiti njegove izjave. To smo govorili od početka”, rekao je ministar vanjskih poslova Ekvadora Ricardo Patino. Švedski tužitelji zatražili su ranije u srijedu odobrenje da ispitaju Assangea u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu zbog optužbi dviju žena za silovanje. “Nije moguće procijeniti kad ćemo dobiti odgovor”, navelo je tužiteljstvo u priopćenju i dodalo da je zahtjev poslan nedavno, ali ne precizira kada.

Ekvadorski ministar rekao je da ne pozna “točnu proceduru” ali da će ekvadorski tužitelj biti prisutan pri davanju izjave. Ispitivanje bi provela glavna okružna tužiteljica Ingrid Isgren i policijski istražitelj. Assange (44) se sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u lipnju 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog ispitivanja o navodima da je počinio silovanje 2010., što on negira. Dvije žene optužile su Assangea za silovanje u Stocholmu 2010. Protiv njega nije podignuta optužnica jer dosad nije ispitan.

Assange kaže kako se boji da bi ga Švedska izručila SAD-u, gdje bi mu se moglo suditi zbog objava tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata. Prošli mjesec su Ekvador i Švedska nakon godine dana pregovora potpisali sporazum o uzajamnoj pravosudnoj pomoći koji će omogućiti ispitivanje Assangea.

You may also like

0 comments