Ekvador će Assangeu ukinuti azil?

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange je rekao u ponedjeljak da mu Ekvador želi ukinuti azil u londonskom veleposlanstvu te ga izručiti Sjedinjenim Državama, navodeći kao dokaze nove uvjete njegova azila koje mu je ta zemlja nametnula.
Assange se javio putem videa iz veleposlanstva tijekom prvog saslušanja tužbe u Quitu koju je pokrenuo njegov pravni tim protiv ekvadorskih vlasti zbog novih uvjeta azila prema kojima se od njega traži da plati zdravstvene račune i telefonske razgovore i čisti iza svoje mačke.

Tijekom saslušanja, Assange je izjavio da su nova pravila dokaz da ga Ekvador nastoji istjerati iz zemlje te da mu je ekvadorski predsjednik Lenin Moreno već odlučio ukinuti azil, ali da još uvijek to nije službeno naredio.

Njegovi navodi su nagnali glavnog državnog odvjetnika Iniga Salvadora da ga prekine i upozori da ne iznosi političke stavove tijekom sudskog postupka. Sudski službenici su rekli novinarima da ne snimaju izjave tijekom saslušanja. Salvador nije direktno odgovorio na Assangeove navode, ali je rekao medijima još prošli tjedan da Assange može ostati u veleposlanstvu sve dok poštuje nova pravila. Također je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo u kolovozu osiguralo da se Assangea ne izručuje u slučaju da napusti veleposlanstvo u kojem živi još od 2012.

Assange je zatražio zaštitu u londonskom veleposlanstvu Ekvadora nakon što su britanski sudovi naredili njegovo izručenje Švedskoj kako bi bio ispitan u slučaju silovanja. U međuvremenu je slučaj odbačen ali prijatelji i pristaše kažu kako Assange sada strahuje da bi mogao biti uhićen i na kraju izručen Sjedinjenim Državama ako izađe iz veleposlanstva.

WikiLeaks koji je objavio američke diplomatske i vojne tajne kada ga je vodio Assange, suočen je s istragom Američke velike porote. Ministar vanjskih poslova Jose Valencia je rekao za Reuters prošli tjedan da se Ekvador više neće uplitati u korist Assangea dodajući da su vlasti “frustrirane” njegovom odlukom za podizanjem optužnice.

You may also like