Eksplozija odjeknula Istanbulom

Veliki požar izbio je u hotelu u okrugu Maltepe u predgrađu Istanbula. Još se ne zna ima li žrtava niti koji je uzrok požara. Moguć terorizam. Deset je osoba ubijeno, a 15 ranjeno u utorak u snažnoj eksploziji koja je potresla središnji istanbulski trg Sultanahmet u utorak, stoji na mrežnoj stranici ured guvernera Istanbula.

Eksploziju je mogao izazvati bombaš samoubojica, prenijela je tv Haberturk pozivajući se na svoje izvore.  Agencije su ranije prenijele da je snažna eksplozija potresla trg, da ima poginulih i ranjenih i da je policija blokirala pristup tom području.

Brojna ambulantna vozila i velik broj pripadnika policije hitno su stigli na Trg Sultanahmet, prenijeli su turski kanali. Očevidac je za agenciju Reuters rekao da su dijelovi tijela razbacani po trgu, a policijski dužnosnik potvrdio je tu izjavu. Zasad nema službenih izjava o uzroku eksplozije na povijesnom trgu, jednoj od vodećih turistčkih atrakcija u Istanbulu, u četvrti blizu Aje Sofije (bazilike sv. Sofije) i Plave džamije.

Među poginulima u eksploziji u Istanbulu nema hrvatskih državljana po zasad dostupnim podacima, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Najmanje 10 ljudi je poginulo, a 15 ih je ranjeno u eksploziji u povijesnoj istanbulskoj četvrti Sultanahmet. Vlada navodi da je vjerojatno riječ o terorističkom napadu i sazvala je hitan krizni sastanak. Među ranjenima su turisti iz Njemačke i Norveške, objavio je CNN Turk. Sultanahmet je jedan od turistički najposjećenijih dijelova Istanbula jer su u blizini Aja Sofija i Plava džamija.

Eksplozija se dogodila u vrijeme kada je Turska na najvišem stupnju pripavnosti nakon napada izvedenog 10. listpada u kojem je ubijeno 103 osoba u Ankari, a pripisuje se džihadističkoj skupini Islamskoj državi. Turski premijer Ahmet Davutoglu sazvao je krizni sastanak vlade u Ankari, javlja agencija AFP.  Eksplozija, vrlo snažna, dogodila se nešto iza 10 sati na nekadašnjem hipodromu blizu dviju slavnih džamija.  Prve fotografije s lica mjesta pokazuju nekoliko raskomadanih tijela na velikom trgu.

U izjavi guvernera Istanbula stoji da je dest osoba ubijeno, a 15 ranjeno, no da podaci nisu konačni.  “Istraga je u tijeku kako bi se odredio uzrok eksplozije i počinitelj ili počinitelji”, dodaje se iz ureda guvernera.  Vladin dužnosnik ubrzo je potvrdio iskaze brojnih očevidaca koji govore o samoubilačkom napadu. “Mislimo da je to teroristički napad”, rekao je. Detonacija se čula i na trgu Taksimu, nekoliko kilometara udaljenom od Sultanahmeta, rekao je očevidac.  U siječnju 2015., samoubojica se raznio pred tamošnjom policijskom postajom i ranio dvojicu policajaca. Taj napad je bio pripisan radikalno lijevoj organizaciji Revolucionarnoj fronti za oblodođenje naroda, koja je zadnjih godina izvela nekoliko atentata.

Dana 23. prosinca u zračnoj luci Sabiha Gokcen u napadu je jedna osoba ubijena, a jedna ranjena. Za taj napad odgovornost je preuzela skupina Sokolovi za slobodu Kurdistana (TAK) i obrazložila da je to njezin odgovor “na fašističke napade kojima se kurdskih gradovi pretvaraju u ruševine”.  Nako više od dvije godine primirja, smrtonosni napadi ponovno su počeli ljetos između turskih sigurnosnih snaga i pobunjenika Radničke stranke kurdistana (PKK). Obnvoa sukoba uništila je pregovore počete 2012. kojima su dvije strane trebale okončati sukob s više od 40.000 mrtvih od 1984. kada je počela kurdska pobuna za neovisnost ili veću autonomiju od Turske.

You may also like

0 comments