Home TribinaAnalize Ekonomska klima u RH i eurozoni pogoršana

Ekonomska klima u RH i eurozoni pogoršana

by Energypress.net

ESI

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago su pogoršana u veljači, prvi puta u šest mjeseci, odražavajući val pesimizma u industriji i građevinarstvu, uz procjene poslovnih čelnika da će znatno manje zapošljavati, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj spustio se tako u veljači za pola boda u odnosu na revidiranu vrijednost u siječnju, na 109,6 bodova. Najveći pesimizam u mjesecu na izmaku iskazali su građevinski poduzetnici i menadžeri u industriji, što se očituje u padu indeksa za 8,5 odnosno za 4,1 bod u odnosu na siječanj.

U građevinskom sektoru pogoršana situacija u knjigama narudžbi potisnula je u drugi plan pozitivan trend aktivnosti i bolje cijene, pokazuje stražvanje. Raspoloženje među potrošačima blago je poboljšano u veljači, iskazano u padu indeksa za 0,4 boda.

Optimističniji su bili poslovni čelnici u sektoru usluga i maloprodaje, sudeći prema rastu indeksa za gotovo četiri odnosno za 3,3 boda. Poslovni čelnici u Hrvatskoj očekuju da će znatno manje zapošljavati u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI za gotovo sedam bodova. Procjenjuju i da je neizvjesnost u poslovanju osjetno izraženija nego na početku godine, uz pad indeksa dublje u negativno područje, i to za 2,7 bodova.

I ekonomska klima u eurozoni blago je pogoršana u veljači u odnosu na početak godine kada nije bilježila veće promjene, pokazuje mjesečno istraživanje EK. Indeks ESI u 20-članom gospodarstvu pao je tako za 0,7 bodova u odnosu na siječanj, na 95,4 boda.

Raspoloženje menadžera u industriji potonulo je na najnižu razinu u posljednjih šest mjeseci, prema padu indeksa na minus 9,5 bodova, koliko je iznosio i u kolovozu lani. Pogoršanje bilježe i sektor maloprodaje i građevinarstvo, što se očituje u padu indeksa za približno jedan bod, na minus 6,7 odnosno minus 5,4 boda.

U sektoru usluga raspoloženje je zamjetno oslabilo, prema padu indeksa za 2,4 boda, ali se njegova vrijednost zadržala u pozitivnom teritoriju. Iznimka su tek potrošači čiji se indeks blago poboljšao, na minus 15,5 bodova.

Poslovni čelnici u 20-članom gospodarstvu očekuju gotovo isti tempo zapošljavanja u idućim mjesecima, prema rastu indeksa EEI za mršavih 0,2 boda. Procjenjuju i da je neizvjesnost u poslovanju blaža nego početkom godine, što se očitovalo u padu indeksa EUI za 1,2 boda.

Related Posts