Ekološki problemi u brazilskoj luki Santos

Oblak toksičnog plina nadvio se nad najvećom brazilskom lukom Santos nakon kemijske eksplozije u skladištu jedne kompanije a gradonačelnik je upozorio građane da bi izlaganje kiši moglo prouzročiti opekline.

Vlasnici kompanije kazali su da su kontejneri puni kiseline i dezinficijensa, koji su po njihovoj procjeni došli u dodir s kišnicom pa je nastala kemijska reakcija. Terminal za pretovar tereta i obližnje kuće evakuirani su a stanovnici su pozvani da ostanu u kućama, prenosi BBC. Nekoliko je ljudi zatražilo liječničku pomoć zbog teškoća s disanjem.

Kontejnerskim terminalom upravlja logistička kompanija Localfrio a smješten je u Guaruji, području u istočnom dijelu Santosa. Glasnogovornica kompanije koja izvozi kemikalije za hlađenje i razne vrste tereta kazala je da se u kontejnerima nalaze solna kiselina i natrijev diklorizocijanurat, sredstvo za čišćenje i dezinfekciju.

Vatrogasci su kazali da je kišnica prodrla u kontejnere i prouzročila kemijsku reakciju. Gradonačelnik Mario Antonieta de Brito pozvao je građane da se ne izlažu kiši jer bi mogla “sadržavati kemijske elemente koji mogu izazvati opekline na koži”.

You may also like

0 comments