Home Ekonomija EK želi završiti pregovore oko TTIP-a

EK želi završiti pregovore oko TTIP-a

by admin

Povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstroem izjavila je u petak kako želi dovršiti pregovore sa Sjedinjenim Državama o Transatlantskom trgovačkom i investicijskom partnerstvu (TTIP) prije isteka mandata predsjednika Baracka Obame u siječnju sljedeće godine pod uvjetom da se poštuju zahtjevi EU-a.

“Radimo i nastojimo koliko je moguće kako bismo mogli završili pregovore koje predsjednik Obama želi zaključiti prije odlaska iz Bijele kuće. Ali, isto tako to mora biti dobar sporazum, to jest sadržaj mora biti ispred brzine”, rekla je Malmstroem prije početka sastanka ministara zemalja članica EU-a zaduženih za vanjsku trgovinu. Povjerenica je rekla da se u sporazumu moraju poštovati “crvene linije” koje je EU postavila u pogledu zaštitnih normi i standarda.

EU i Sjedinjene Države pregovaraju o TTIP-u od 2013. godine. Tim sveobuhvatnim trgovačkim sporazumom žele ukloniti carine i druge barijere povezane s različitim zaštitnim standardima. TTIP je u Europi dosta kritiziran jer se ljudi boje snižavanja standarda u zaštiti potrošača za cijeli niz proizvoda. Jedan od većih prijepora u pregovorima je zaštita investitora jer Amerikanci žele na neki način zaobići države članice EU-a i eventualne sporove oko zaštite investicija rješavati arbitražnim mehanizmom izvan kontrole država članica.

Related Posts