EK ne razumije zašto Mađarska organizira referendum

Europska komisija je u četvrtak objavila da ne razumije odluku Mađarske da organizira referendum o programu raspodjele izbjeglica između zemalja članica EU. “Ne razumijemo kako bi se to uklopilo u proces odlučivanja o kojem su se dogovorile sve države članice na temelju europskog sporazuma”, reagirala je Natasha Bertaud glasnogovornica EK na dnevnoj konferenciji za novinare.

Mađarski premijer Viktor Orban je u srijedu najavio organiziranje referenduma o europskom planu podjele izbjeglica kojem se njegova desno orijentirana vlada protivi. Taj plan usvojen u rujnu, koji određuje obvezne kvote podjele, pravno je obvezujući. Mađarska je u prosincu uložila žalbu europskom pravosuđu u nadi da će postići povlačenje te obveze. Od 160.00 tražitelja azila koje su se države članice obvezale podijeliti među sobom, oko 2300 mora biti premješteno u Mađarskoj.

Orban koji nije iznio datum referenduma, rekao je da će pitanje glasiti: “Želite li da Europska unija odredi obvezno premještanje nemađarskih građana u Mađarskoj bez odobrenja mađarskog parlamenta?” “Još traje unutrašnja rasprava u Mađarskoj”, primijetila je Natasha Bertaud, pa će Komisija čekati pojašnjenja prije donošenja odluke. “Sve dok ne postoje pojašnjenja, u prvom redu hoće li se referendum održati, kako će glasiti pitanje i na temelju kojih zakona, ne možemo odrediti njegovu zakonitost”, komentirala je Bertaud.

Viktor Orban se protivi tom planu, kao i Poljska i Slovačka, kojem je svrha odteretiti Grčku i Italiju koje su na prvoj liniji prihvata migranata. Tijekom 2015. više od milijun migranata je stiglo u EU i više od 100.000 od početka ove godine. Mehanizam raspodjele se vrlo sporo pokreće, do sada ih je raspodjeljeno manje od 600. Mađarska je u međuvremenu pojasnila kako bi se referendum odnosio samo na buduće planove o raspodjeli migranata.

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su u četvrtak na zajedništvo EU-a po pitanjima migrantske krize i Brexita kako bi se europski projekt nastavio.

Na plenarnoj sjednici se vodila rasprava o zaključcima sastanka Europskog vijeća od 18. i 19. veljače 2016. čije su glavne teme bile referendum u Ujedinjenom Kraljevstvu, migracijski problemi, te vojni sukobi u Siriji i Libiji. Europarlamentarka Dubravka Šuica naglasila je “kako smo izgradili EU da bismo spriječili sukobe, živjeli u miru i da ne bismo nasjedali populizmima“, priopćeno je iz njenog ureda. “Oni koji su stvarali EU su bili dovoljno hrabri da ujedine Europu stvaranjem Schengenske zone i eurozone, a na nama je da to očuvamo“, rekla je Šuica.

Podsjetila je da je predsjednik Juncker nedavno rekao “da ćemo ili biti dovoljno hrabri kako bismo našli rješenje, ili će se sve srušiti“, pa smatra kako države članice moraju biti hrabre, a EU. Vjerujem da će britanski narod biti razborit i u lipnju ove godine donijeti odluku o ostanku u EU, rekla je Šuica. „Nalazimo se u jednoj od najopasnijih faza od nastanka EU jer prolazimo tešku humanitarnu i migrantsku krizu. Vjerujući u funkcionalnost tijela EU-a s optimizmom gledam na 7. ožujka kada se održava sastanak Europskog vijeća s Turskom. Očekujem rezultate i primjenu već usvojenih odluka”, zaključila je.

Zastupnik Ivan Jakovčić upozorio je da u EU još uvijek nije postignuto jedinstvo nužno za rješavanje migrantske krize. “Nepostojanje zajedništva i solidarnosti među zemljama članicama ugrožava čitav europski projekt“, upozorio je. Pozvao je zemlje članice da žurno postignu dogovor o solidarnom rješavanju migrantske krize, priopćeno je iz njegovog ureda.

“Migrantska kriza načela je europsko jedinstvo, europsko zajedništvo. Pao je Dublinski sporazum o azilantima. Ugrožen je Schengenski sustav. Unija nije dobro reagirala na izbijanje migrantske krize. Nažalost, još uvijek nemamo jasan odgovor niti rješenje za tu krizu jer europska solidarnost ne postoji. Neprihvatljivo je da su zemlje koje nisu članice EU-a, a koje se nalaze na tzv. balkanskoj ruti, učinile puno više na rješavanju migrantske krize nego što to čini 28 članica bogate Unije. Bez solidarnosti i zajedništva čitav će europski projekt doći u pitanje”, zaključio je Jakovčić.

You may also like

0 comments