EIB lani uložio u Hrvatsku pola milijarde eura

Četiri projekta

Grupa Europske investicijske banke (EIB) klijentima u Hrvatskoj u 2020. godini osigurala je 530,4 milijuna eura sredstava u obliku kredita, vlasničkog kapitala i jamstava, istaknuto je u petak na digitalnoj godišnjoj konferenciji za medije te financijske institucije.

Pritom, Europska investicijska banka (EIB) uložila je 342,5 milijuna eura, a Europski investicijski fond (EIF), kao druga sastavnica Grupe EIB-a, rekordnih 187,9 milijuna eura.

Ulaganje EIB-a od 342,5 milijuna eura je za 122,5 milijuna eura ili 26,3 posto manje no u 2019. godini.

Krediti su odobreni u okviru šest poslova ugovorenih radi potpore domaćim malim i srednjim poduzećima (MSP-ovima), a više od 70 posto tog iznosa ili 245,5 milijuna eura osigurano je u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), čime su na raspolaganje stavljeni novi izvori sredstava za MSP-ove i srednje kapitalizirana poduzeća, rečeno je na konferenciji za medije.

Preostalih 97 milijuna eura domaćim je poduzećima plasirano posredstvom hrvatskih poslovnih banaka. Zahvaljujući tim aktivnostima, ukupna ulaganja EIB-a u Hrvatsku, od početka poslovanja, dosegla su 7,06 milijardi eura, od čega je samo u zadnjih deset godina uloženo pet milijardi eura, istaknuli su iz EIB-a.

EIF je u 2020. u Hrvatskoj uložio rekordnih 187,9 milijuna eura, 89,7 milijuna eura ili 91,3 posto više no godinu prije.

Fond je pritom uložio 90,6 milijuna eura u jamstvima, 1,3 milijuna eura kroz uključivo financiranje, a 96 milijuna eura pak u obliku vlasničkog kapitala.

Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a zadužen za poslove u Hrvatskoj, istaknuo je da je tih 96 milijuna eura ulaganja posljedica snažne suradnje s HBOR-om te da predstavlja potpora razvoju “equity” eko sustava u Hrvatskoj.

Podsjetio je da su lani zajedno s HBOR-om uložili 70 milijuna eura u tri fonda rizičnog kapitala u Hrvatskoj s privatnom ponudom – Prosperus Growth Fund, Adriatic Structured Equity Fund i Croatian Mezzanine Debt Fund.

Hrvatska poduzeća, kako startup tvrtke tako i MSP-ovi i srednje kapitalizirana poduzeća, smatra Scannapieco, imat će koristi od novih fondova rizičnog kapitala pokrenutih zahvaljujući suradnji EIF-a i HBOR-a, a kako se očekuje, tako će se za razvoj i rast tih poduzeća na raspolaganje staviti do 205 milijuna eura.

Scannapieco je izdvojio i Europski fond za strateška ulaganja (EFSU), okosnicu tzv. Junckerovog plana, koji predstavlja zajedničku inicijativu Europske komisije (EK) i EIB-a, a koji je u proteklih šest godina osigurao potporu za gotovo 1.200 MSP-ova u Hrvatskoj, čime je očuvao približno 16,5 tisuća radnih mjesta i mobilizirao 771 milijun eura ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

Naveo je i da su savjetodavne službe EIB-a nastavile s pružanjem tehničkih i financijskih savjeta javnim i privatnim partnerima u Hrvatskoj radi razvoja i provedbe održivih investicijskih projekata i privlačenja novih ulaganja u zemlju. Savjetodavne službe EIB-a tako su lani pružile podršku za 15 projekata, uz ukupnu vrijednost ulaganja od 652 milijuna eura.

Četiri projekta – obnova željezničkog voznog parka, gospodarenje krutim otpadom, vodoopskrba i odvodnja te e-škola – koje je potpomogao JASPERS, jedan od EIB-ovih savjetodavnih programa, dobila su u 2020. odobrenja Europske komisije u ukupnoj vrijednosti od 407 milijuna eura, izvijestio je.

You may also like

0 comments