EIB kreditra izradu europske tvornice baterija

Akumulacija obnovljive energije
 Europska investicijska banka (EIB) odobrila je švedskoj inovativnoj tehnološkoj kompaniji Northvolt zajam od 350 milijuna eura za projekt gradnje najveće europske tvornice baterija.

Tvornica je ključna za nastojanja Europe da uspješno konkurira azijskim kompanijama poput kineskog CATL-a i južnokorejskih Samsunga i LG Chema koji su zauzeli vodeće pozicije na tržištu baterija nakon što su osigurali važne narudžbe od proizvođača automobila. Važan poticaj za Northvolt bila je jučerašnja objava švedskog lanca trgovina namještajem IKEA-e da je u završnoj fazi razgovora o sudjelovanju u prikupljanju kapitala za tvornicu.

Švedska tehnološka tvrtka zatražila je zajam od EIB-a u rujnu prošle godine, u sklopu plana prikupljanja ukupno 1,5 milijardi eura kapitala. Polovinu novca namjeravali su namaknuti zaduživanjem a polovinu prodajom vlasničkih udjela kako bi financirali gradnju pola od zacrtana ukupno 32 gigavatna sata godišnje baterija do 2023. “Odobreni EIB-ov kredit zapravo je ključan dio slagalice u prikupljanju kapitala za taj projekt”, konstatira u izjavi za Reuters suutemeljitelj Northvolta Peter Carlsson, bivši direktor Tesle.

U Northvoltu očekujemo da će kompletan iznos biti prikupljen do kolovoza, dodaje Carlsson. Ostali potencijalni ulagači u dug i kapital smatraju odobrenje EIB-ovog kredita ključnim pokazateljem održivosti projekta, s obzirom na dubinsku analizu koju je banka morala provesti kako bi ga izdala.

Proizvođači baterija vode posebno žestoku bitku za sirovine, pri čemu proizvođači automobila nastoje smanjiti upotrebu skupih minerala, posebno kobalta, u proizvodnji baterija za električne automobile kako bi smanjili troškove.

Northvolt trenutno sklapa baterijske ćelije po formuli nalik onoj koju koristi Teslin dobavljač Panasonic, s niskim udjelom kobalta NMC811, tumači Carlsson. “Valja pretpostaviti da će se udio kobalta nastaviti smanjivati i da će se nastojati dodatno povećati udio nikla kako bi se proizvela još veća i bogatija energetska gustoća”, dodaje.

Jedna njemačka i dvije saudijske tvrtke udružile su snage na razvoju rješenja na području vanadijevih redoks-baterija (VRFB).

Radi se o njemačkom proizvođači energetske opreme i postrojenja Schmid Group, saudijskom investicijskom fondu Nusaned Investment (u vlasništvu kemijske skupine SABIC) i saudijskoj tvrtki RIWAQ.

Zajednička tvrtka bit će osnovana u Saudijskoj Arabiji s ciljem proizvodnje i razvoja tehnike VRFB. Očekuje se da bi ona trebala preuzeti vodeće mjesto na svijetu u području razvoja i proizvodnje velikih baterijskih sustava za pohranu energije temeljenih na vanadijevim baterijama (umjesto litij-ionskih, koje se do sada najviše koriste).

Time će se ujedno ostvariti vizija o gospodarskoj diverzifikacije Saudijske Arabije do 2030. godine, odnosno dosezanja snage postrojenja na obnovljive izvore od čak 57,5 GW. U skladu s time, očekuje se da novi proizvodni pogoni budu započeli s radom već 2020. godine. Tako bi njezini proizvodi mogli biti korišteni već u ambicioznim saudijskim projektima u području zgradarstva i turizma kao što su Neom i Red Sea, izvijestila je Schmid Group.

You may also like

0 comments