EIB će tražiti vraćanje novca ukoliko je korišten za varanje

Europska investicijska banka (EIB) ispitat će je li Volkswagen koristio ikakve kredite od te banke u razvoju sustava za varanje na testovima emisije šetnih plinova na dizel vozilima te bi mogla zatražiti vraćanje tog novca, kazao je čelnik EIB-a Werner Hoyer.

“EIB bi mogao biti pogođen aferom s emisijama jer moramo ispuniti određene klimatske ciljeve kod davanja kredita”, kazao je Hoyer u intervjuu Süddeutsche Zeitungu, objavljenom u ponedjeljak. Najveći europski proizvođač automobila priznao je varanje na testovima emisija štetnih plinova na dizelskim vozilima. EIB je od 1990. odobrio Volkswagenu kredite u iznosu od oko 4,6 milijardi eura, između ostalog za razvoj motora s nižim emisijama i otvaranje proizvodnih pogona u Južnoj Americi. Od te brojke, oko 1,8 milijardi eura i dalje nije vraćeno, piše Süddeutsche Zeitung.

EIB će provesti “vrlo temeljitu istragu” o tome za što je VW koristio sredstva, kazao je Hoyer njemačkom listu na marginama sastanka Međunarodnog monetarnog fonda u Limi u Peruu. Ako se utvrdi da su sredstva korištena za druge svrhe od onih za koje su namijenjena, banka EU-a morat će “se zapitati hoće li tražiti povrat tih kredita”, rekao je Hoyer. Dodao je, također, da je “vrlo razočaran” Volkswagenom, te da će odnos EIB-a prema tom proizvođaču automobila biti znatno pogoršan zbog skandala.

You may also like