Ehud Olmert osuđen zbog ometanje pravde

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert osuđen je u utorak u Jeruzalemu po dvije točke optužnice za ometanja pravde. Sud u Jeruzalemu prihvatio je nagodbu, navodi se u priopćenju, u skladu s kojom se 70-godišnji Olmert izjasnio da je kriv i vjerojatno će dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci i novčanu kaznu u iznosu od 13.000 dolara.

Međutim, šestomjesečna kazna će istodobno teći s 18-mjesečnom kaznom koja mu je izrečena u prosincu zbog uzimanja mita u skandalu oko nekretnina u vrijeme dok je bio gradonačelnik Jeruzalema od 1993. do 2003. Olmert bi trebao ići u zatvor 15. veljače kao prvi bivši izraelski premijer koji je završio iza rešetaka. On je obnašao dužnost premijera od 2006. do 2009.

Centrist Olmert je kao premijer stekao međunarodni ugled zbog svojih napora za postizanje mira s Palestincima. Bivši odvjetnik, veliki ljubitelj elegantnih odijela, cigara, nogometa, dobre hrane i putovanja u inozemstvo, Olmert je često bio na meti pravosudnih istraga. Olmertov pad počeo je u srpnju 2008., kada je oslabljen zbog optužbi za korupciju, odbio kandidirati se na unutarstranačkim izborima svoje stranke Kadima (desni centar) čime je zapravo odustao od dužnosti premijera.

Olmert je karijeru počeo kao nacionalist u stranci Likud da bi s vremenom evoluirao prema umjerenoj struji. Tako je isprva podržavao Veliki Izrael i ekstremne doseljenike na Zapadnoj obali i u Gazi, protivio se sporazumima iz Camp Davida s Egiptom (1978.) te sporazumima iz Osla s Palestincima iz 1993., da bi konačno pristao na zamisao o osnutku palestinske države.

You may also like

0 comments