Egipatska vojska u ofenzivi na Sinaju ubila 240 islamista

Egipatska vojska objavila je u ponedjeljak da je od 1. do 5. srpnja na poluotoku Sinaju ubila 241 džihadista, a među njima i pripadnike ekstremističke organizacije Islamska država (IS). Priopćenje je glasnogovornik egipatske vojske na svojoj mrežnoj stranici dopunio fotografijama ubijenih.

Egipatska vojska rasporedila je svoje postrojbe na Sinaju gdje dijeli granicu s Izraelom i pojasom Gaze. U tom području islamistički pobunjenici počeli su napadati egipatsku vojsku otkako je sadašnji egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi 2013. svrgnuo predsjednika Mohameda Mursija koji je potekao iz organizacije Muslimansko bratstvo. “Stanje je potpuno stabilno”, ustvrdio je u subotu al-Sisi za nenajavljenog posjeta Sinaju.

Većinu napada ne egipatsku vojsku izvela je “Sinajska pokrajina”, koja se nekad zvala Ansar Beit al-Makdes, a promijenila je ime kada je prisegnula na lojalnost IS-u. Džihadisti tvrde da pobunom na Sinaju uzvraćaju na krvav obračun egipatskih snaga s Mursijevim pristašama kojih je više od 1400 ubijeno.

You may also like