ECB zadržao rekordno niske kamatne stope

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je odlučila da aktualni program kupovine obveznica ostaje na snazi barem do ožujka iduće godine, poručivši tek da trenutno razmatraju mogućnosti promjene pojedinih njegovih elemenata.

Na redovnoj mjesečnoj sjednici ECB je zadržao ključne kamatne stope na rekordno niskim razinama, u skladu s očekivanjima, a nisu mijenjali ni rokove primjene aktualnog programa kupnje imovine, u mjesečnom iznosu 80 milijardi eura, o čijem se produljenju ovih dana špekuliralo na tržištima.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi poručio je ipak s tiskovne konferencije nakon sjednice da su odlučili proučiti moguće izmjene toga programa. “Upravno vijeće dalo je u zadatak nadležnim odborima da procijene opcije koje omogućavaju nesmetanu provedbu našeg programa kupovine imovine”, rekao je Draghi na tiskovnoj konferenciji, održanoj u četvrtak u bančinu sjedištu u Frankfurtu.

Draghi nije iznosio pojedinosti opcija koje će razmatrati, ponavljajući tek uobičajene smjernice – da će kamatne stope ostati na sadašnjim ili nižim razinama kroz dulje razdoblje. Takve poruke, kojima u ECB-u obično pribjegavaju, imaju za cilj uvjeriti ulagače da neće se smjer promjene kamatnih stopa neće mijenjati u skorije vrijeme, tumači Reuters.

ECB je danas blago snizio procjene rasta za 2017. godinu, na 1,6 posto, s u lipnju procijenjenih 1,7 posto, uključujući u izračun rizike poput očekivanih posljedica izlaska Velike Britanije iz EU-a. Projekcija stope rasta za 2018. snižena je također za 0,1 postotni bod, na 1,6 posto.

Snizili su i procjenu stope inflacije u idućoj godini, na 1,2 posto, s lipanjskih 1,3 posto. Procjena stope inflacije za 2018. godinu potvrđena je na 1,6 posto.

Što se tiče inflacije, Draghi je konstatirao da se više od tri godine drži znatno ispod ciljane razine, navodeći i očekivanja da je neće dosegnuti još godinama slabog gospodarskog rasta, stope nezaposlenosti od oko 10 posto i teškoća s hvatanjem gospodarskog zamaha na široj razini. U ECB-u inače ciljaju inflaciju u visini nešto ispod dva posto.

Nadaju se da će potaknuti inflaciju i rast u eurozoni zadržavanjem kamatnih stopa duboko u negativnom području i tiskanjem novca u rekordnim iznosima, podsjeća Reuters.

You may also like

0 comments