ECB zadržao kamatne stope na niskim razinama, u ožujku prilagodba

Europska središnja banka (ECB) razmotrit će u ožujku mogućnost dodatne prilagodbe monetarne politike s obzirom na previranja na financijskim tržištima i zabrinutost zbog Kine i ostalih tržišta u nastajanju, poručio je u četvrtak bančin predsjednik Mario Draghi.

U ECB-u očekuju da će kamatne stope ostati na sadašnjim, odnosno nižim razinama kroz dulje vrijeme, kazao je Draghi okupljenim novinarima na tiskovnoj konferenciji u Frankfurtu nakon redovne mjesečne sjednice upravnog vijeća. ECB je danas zadržao ključne kamatne stope na rekordno niskim razinama.

Čelnik ECB osvrnuo se na rizike s kojima se gospodarstvo eurozone suočilo od prosinačke sjednice, na kojoj su snižene kamatne stope na depozite banaka dublje u negativno područje i produljen je program kupovina imovine. “Na početku nove godine ponovo su ojačali rizici slabljenja aktivnosti zbog pojačane neizvjesnosti oko izgleda za rast tržišnih gospodarstava u nastajanju, volatilnosti na financijskim i tržištima roba, te zbog geopolitičkih rizika”, kazao je Draghi.

“Bit će stoga nužno analizirati i razmotriti moguće prilagodbe monetarne politike na našoj idućoj redovnoj sjednici u ožujku”, kazao je čelnik ECB-a, signalizirajući mogućnost uvođenja novih mjera i prije nego što su mnogi tržišni sudionici očekivali.

Što se tiče prognozi za gospodarstvo, Draghi među nepovoljnim čimbenicima koji bi mogli prigušiti oporavak eurozone izdvaja nestabilnost globalnog gospodarstva i geopolitičke rizike.

Brige ECB-u zadaje i to što niske cijene energenata sada pritišću i cijene ostalih roba i usluga, potičući još veće udaljavanje stope temeljne inflacije od zacrtanih nešto manje od dva posto i ugrožavajući vjerodostojnost takvog cilja. “Za stope inflacije sada se očekuje da će idućih mjeseci ostati na vrlo niskim razinama, ili u negativnom području, da bi se oporavile tek u drugom dijelu 2016. godine”, kazao je Draghi.

You may also like