ECB ustraje na programu kvantitativnog ublažavanja

Europska središnja banka (ECB) ne planira ograničiti ni skratiti program kvantitativnog ublažavanja iako očekuje da će gospodarski oporavak eurozone ojačati i proširiti se na većoj osnovi, izjavio je u srijedu predsjednik ECB-a na tiskovnoj konferenciji.

“Naš fokus bit će na punoj primjeni naših mjera monetarne politike”, istaknuo je Draghi na današnjoj tiskovnoj konferenciji po završetku redovne sjednice Upravnog vijeća. “Kupovine planiramo provoditi do kraja rujna 2016. godine a u svakom slučaju dok ne budemo vidjeli da se kretanje inflacije trajno uskladilo sa srednjoročno zacrtanom inflacijom od nešto ispod dva posto”, kazao je. Prema zadnjim procjenama Eurostata eurozona bilježi deflaciju od 0,1 posto. Draghija su iznenadile špekulacije o mogućem ranijem okončanju programa kupovina obveznica s obzirom da je na snazi tek mjesec dana. Tim programom predviđene su mjesečne kupovine obveznica, i to uglavnom državnih, u iznosu do 60 milijardi eura, a prema prvim reakcijama pozitivno djeluju na povjerenje. “Tim ćemo mjerama pridonijeti daljnjem poboljšanju gospodarskih izgleda, smanjenju letargije u gospodarstvu kao i oporavku rasta novca i kredita. Očekujemo da će se gospodarski oporavak postupno raširiti i ojačati”, kazao je.

Ocijenio je “malo pretjeranima” bojazni vezane uz količinu obveznica koje se mogu kupiti, ustvrdivši da ih je mnoštvo na raspolaganju. “Mi ne vidimo nikakve probleme. Naš program je dovoljno fleksibilan da se u svakom trenutku može prilagoditi, ako se uvjeti promijene”. Istaknuo je pozitivne učinke novih mjera monetarne politike, uvedenih prošloga mjeseca. “Provedba programa kupovina obveznica nesmetano se odvija. Postoje jasne potvrde da su mjere monetarne politike koje smo uveli učinkovite”, poručio je Draghi okupljenima na tiskovnoj konferenciji. ECB je na današnjoj redovnoj sjednici Upravnog vijeća odlučio zadržati rekordno nisku ključnu kamatnu stopu od 0,05 posto.

Sjednica je održana dan ranije kako bi se Draghi mogao pridružiti ministrima financija i središnjim bankarima iz vodećih svjetskih gospodarstava skupine G20 na proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu, u trajanju od 17. do 19. travnja. (Agencije)