ECB traži da se bolje upravlja nenaplativim kreditima

Europska središnja banka (ECB) zatražit će od banaka u eurozoni da bolje upravljaju nenaplativim kreditima kako bi se riješio problem koji koči gospodarski oporavak, kazali su neimenovani dužnosnici za Reuters.

Od 2009. godine nenaplativi krediti u eurozoni više su nego udvostručeni, približivši se krajem 2014. godine iznosu od gotovo 1.000 milijardi eura, izvijestio je prošle godine Međunarodni monetarni fond (MMF). Oni predstavljaju teret za banke i koče kreditiranje. ECB je pojedinim bankama u eurozoni, uključujući talijanske Monte dei Paschi di Siena i UniCredit, poslao upite o nenaplativim kreditima. Te su banke odabrane kako bi se stvorio reprezentativni uzorak a ne nužno zato što je kod njih taj problem posebno izražen, kazali su izvori u utorak.

Uzorak obuhvaća različite tipove banaka iz cijele Europe, dodaju. Upit o informacijama prvi je korak u procesu kojim ECB želi definirati najbolje prakse upravljanja nenaplativim kreditima i upućen je bankama s različitim poslovnim modelima, u različitim zemljama.

U konačnici smjernice će poslužiti ECB-ovim supervizorskim timovima u formulaciji preporuka za banke, koje bi se mogle kretati u rasponu od zapošljavanja više službenika radi upravljanja nenaplativim kreditima i promjene internih praksi do izdvajanja većih iznosa rezervacija, analize vrijednosti nenaplativih kredita ili uspostave ‘loše’ banke. Glasnogovornik ECB-a istaknuo je da je zahtjev za informacijama sastavni dio uobičajene nadzorne prakse.

You may also like

0 comments