Home Ekonomija ECB povećao traženja od talijanskih banaka

ECB povećao traženja od talijanskih banaka

by Agencije

Europska središnja banka (ECB) blago je podigla ukupne minimalne kapitalne zahtjeve za 13 talijanskih banaka temeljem analize razine rizika u bankama u eurozoni, objavila su dva upućena izvora. Skupina od 13 talijanskih banaka već je dosegnula razinu kapitala koja premašuje nove zahtjeve ECB-a, naglasio je u srijedu jedan od izvora. Izuzetak su samo Veneto Banca i Banca Popolare di Vicenza.

Analiza je provedena u sklopu nove ECB-ove supervizorske uloge za banke u eurozoni i nadovezuje se na provjeru otpornosti na nepovoljne uvjete poslovanja, provedenu prošle godine. Njezin je cilj utvrditi rizičnost poslovanja banaka i njihovo upravljanje tim rizicima, navodi Reuters. Prošlog je mjeseca Popolare di Vicenza objavio da planira prikupiti 1,5 milijardi eura prodajom dionica na početku iduće godine. Iz Veneto Bance poručili su da će u prvim mjesecima iduće godine izdati prava.

ECB i Popolare di Vicenza nisu željeli komentirati izvješće Reutersa dok u Veneto Banci nisu odmah bili dostupni za komentar. Posrnula Banca Monte dei Paschi di Siena zaključila je u lipnju izdanje dionica vrijedno tri milijarde eura nakon što je prošlogodišnja provjera pokazala da nije ‘otporna’ na moguće nepovoljne uvjete poslovanja. Sada je razina njezina kapitala neznatno iznad nove ECB-ove minimalne razine, ističe jedan od izvora. Najsolidniju kapitalnu poziciju među talijanskim bankama ima Intesa Sanpaolo, najveća talijanska banka u segmentu poslovanja s građanima, napominje taj izvor. U Intesi nisu željeli komentirati tu informaciju.

Drugi pak neimenovani izvor tumači da je ECB po ukupnoj solidnosti podijelio banke na pet razreda, svrstavši najbolje u prvi razred. Poslovni list Il Sole 24 Ore izvijestio je u srijedu da su se u četvrtom razredu našle talijanske banke Monte dei Paschi, Carige, Popolare di Vicenza i Veneto Banca. U Monte dei Pasciju i Carigeu nisu željeli komentirati to izvješće.

Novi su ECB-ovi kapitalni zahtjevi provizorni i nekoliko banaka nije još ni dobilo odgovarajuće obavijesti, napomenuli su izvori. Nakon što budu obaviještene, imat će rok od 15 dana da iznesu protuprijedloge a konačni će zahtjevi biti objavljeni u studenom. Talijanske banke zabilježile su najslabije rezultate u prošlogodišnjoj ECB-ovoj provjeri i u međuvremenu su bile prisiljene ukinuti tisuće radnih mjesta i zatvarati poslovnice kako bi se mogle nositi sa slabošću talijanskog gospodarstva. Od početka prošle godine prikupile su na tržištu ukupno oko 15 milijardi eura kako bi ‘podebljale’ svoje bilance. Još se bore s nekih 200 milijardi eura nenaplativih kredita.

Related Posts