ECB odgodio podizanje kamatnih stopa zbog slabog rasta europskog gospodarstva

Odgoda
Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je objavila da postojeće kamatne stope planira zadržati barem do kraja ove godine, odgodivši tako mogućnost njihova prvog podizanja u razdoblju nakon krize, a bankama je najavila novi krug zajmova s duljim rokom otplate.

Na današnjem sastanku Upravno vijeće ECB-a potvrdilo je sve tri ključne kamatne stope, stoji u priopćenju objavljenom po završetku sastanka.

U kontekstu globalnog trgovinskog rata i neizvjesnosti oko brexita, rast u 19-članom gospodarstvu naglo je oslabio, potičući strahove da bi posustajanje aktivnosti moglo prerasti u krizu ako banke počnu smanjivatli ponudu novih zajmova. Stoga su iz ECB-a poručili da će kamatne stope ostati na rekordno niskim razinama još barem do kraja godine. “Upravno vijeće očekuje da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjim razinama barem do kraja 2019. godine, a u svakom slučaju onoliko dugo koliko bude potrebno da se osigura kontinuirana stabilna prilagodba inflacije razinama koje su ispod, ali blizu dva posto u srednjoročnom razdoblju”, stoji u priopćenju ECB-a.

Najavili su ujedno pokretanje nove serije tromjesečnih ciljanih operacija dugoročnijeg refinanciranja (TLTRO-III), dijelom kako bi bankama pomogli refinancirati 720 miilijardi eura postojećih ECB-ovih zajmova i kako bi otklonili opasnost nedostatne ponude kredita koja bi mogla pogoršati usporavanje gospodarstva. “Pokrenut će se nova serija tromjesečnih ciljanih operacija dugoročnijeg refinanciranja (TLTRO-III), koja će početi u rujnu 2019. i završiti u ožujku 2021. Rok dospijeća u svim operacijama bit će dvije godine”, navodi se dalje u priopćenju.

“Kao i aktualni program ciljanih operacija dugoročnijeg refinanciranja, TLTRO-III sadržavat će poticaje za održavanje povoljnih uvjeta kreditiranja. Javnost će pravodobno dobiti podrobnije informacije o uvjetima serije TLTRO-III”, kaže se, među ostalim, u ECB-ovu priopćenju.

Oštro snižena prognoza rasta za 2019.

U najnovijim makrogospodarskim projekcijama za eurozonu ECB je danas osjetno snizio prognoze rasta za ovu godinu, te blago za 2020. U 2019. sada očekuju rast realnog BDP-a od 1,1 posto, čime je procjena iz prosinca snižena za 0,6 postotnih bodova. U 2020. gospodarstvo bi trebalo porasti 1,6 posto, za 0,1 postotni bod slabije no što su u ECB-u procijenili su prosincu.

Procjena za 2021. potvrđena je na 1,5 posto. “Rizici za izglede za rast eurozone i dalje pretežu u smjeru pogoršanja zbog tvrdokorne neizvjesnosti povezane s geopolitičkim čimbenicima, protekcionističkim prijetnjama I ranjivosti tržišta u nastajanju”, stoji u ECB-ovu priopćenju.

Snižene su također procjene inflacije, ponovno najviše za ovu godinu, što prije svega pokazuje prigušenije izglede za kratkoročni rast. Godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u ovoj godini se očekuje u visini 1,2 posto, dok je još u prosincu prognozirana u visini 1,6 posto. Nešto blaže – za po 0,2 postotna boda – korigirane su prognoze inflacije za 2020. te 2021. godinu, kada se očekuju u visini 1,5 odnosno 1,6 posto.

Gospodarstva Europske unije i eurozone u četvrtom su tromjesečju 2018. godine ponovo bilježila slabašan kvartalni rast, pokazuju u četvrtak procjene Eurostata,u kojima se a izdvaja tek osjetno ubrzavanje izvoza na tromjesečnoj razini.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) na razini 28-članog EU-a uvećan je 0,3 posto u četvrtom kvartalu 2018. prema prethodnom tromjesečju, kada je ostvaren identičan postotni rast. Time je Eurostat povisio dosadašnju procjenu za četvrto tromjesečje za 0,1 postotni bod. Na godišnjoj razini rast je usporio na 1,4 posto, s 1,8 posto u trećem kvartalu.

U eurozoni je rast na kvartalnoj razini iznosio 0,2 posto, nakon 0,1-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca. Na godišnjoj razini iznosio je revidiranih 1,1 posto, nasuprot prvotno procijenjenih 1,2 posto, što pokazuje da je posustao u usporedbi s 1,6-postotnim rastom u trećem kvartalu.

Promatrano prema glavnim sastavnicama BDP-a, izrazitiji rast zabilježen je u stavci izvoza u oba područja. Izvoz EU-a u cjelini porastao je za 1,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kad je uvećan skromnih 0,2 posto. I u eurozoni je na kvartalnoj razini izvoz snažno ubrzao, na 0,9 posto, nasuprot slabašnih 0,2 posto u trećem kvartalu.

Na godišnjoj pak razini izvoz je izrazitije posustao u oba bloka. Na razini EU-a porastao je 1,7 posto, u usporedbi s 2,5 posto u trećem tromjesečju. U eurozoni je stopa njegova rasta gotovo prepolovljena, na 1,5 posto, s 2,9 posto u prethodna tri mjeseca. Uvoz u EU, kao i u tromjesečju ranije, rastao je po stopi od po 0,8 posto na kvartalnoj razini. Na godišnjoj je pak razini bilježio slabiji rast, za 2,6 posto, nakon 3,3 posto u prethodna tri mjeseca.

Slabiji rast uvoza bilježila je i eurozona, za 0,5 posto, nakon 1,1-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna. Na godišnjoj je razinu usporio na 2,4 posto, u odnosu na 3,7 posto u trećem kvartalu. Estonija s najvećim rastom BDP-a; Grčka i Italija s blagim padom

Najizrazitiji kvartalni rast BDP-a među zemljama čiji su podaci raspoloživi Eurostatu ostvaren je u Estoniji, od 2,2 posto. Slijede Litva s 1,3-postotnim rastom te Latvija i Švedska, s po 1,2 posto. U Grčkoj i Italiji gospodarske su aktivnosti smanjene, za po 0,1 posto.

Samo u Njemačkoj zabilježena je stagnacija gospodarstva na kvartalnoj razini. U Hrvatskoj je sezonski prilagođeni BDP u četvrtom kvartalu 2018. porastao za mršavih 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je uvećan 0,6 posto. Na godišnjoj razini rast je usporio na 2,4 posto, u usporedbi s 2,7 posto u prethodna tri mjeseca, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Među vodećim europskim gospodarstvima, u Njemačkoj je rast u zadnjem tromjesečju na godišnjoj razini prepolovljen, na 0,6 posto, a u Italiji je zabilježena stagnacija, nakon 0,6-postotnog rasta u trećem kvartalu. Među zemljama s najvećim usporavanjem rasta na godišnjoj razini izdvajala se Slovenija, s obzirom na rast BDP-a od 3,6 posto, nasuprot 5,1-postotnom rastu u prethodnom tromjesečju.

You may also like