Home Ekonomija ECB: Novac se u Njemačku slijeva, a iz ostalih mjesta odlijeva

ECB: Novac se u Njemačku slijeva, a iz ostalih mjesta odlijeva

by Agencije

Novac se u kolovozu slijevao u Njemačku dok su Italija i Španjolska bilježile odljev, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB), signalizirajući produbljivanje jaza između najvećeg europskog gospodarstva i periferije eurozone.

ECB mjesečno kupuje obveznice u ukupnom iznosu do 80 milijardi eura, pri čemu podaci iz obračunskog sustava eurozone pokazuju da većina tog novca završava u njemačkim bankama i da tamo i ostaje.

Tako su u kolovozu prema podacima iz sustava Target 2 neto uplate njemačkim zajmodavcima premašile njihove doznake bankama u drugim članicama eurozone za 17,2 milijarde eura.

Od 2008. njemačka su neto potraživanja prema ostatku eurozone dosegnula 677,5 milijardi eura. Suprotna je situacija u Italiji i Španjolskoj, čije su neto obveze u kolovozu dosegnule nove najviše razine u tri godine, od 326,9 milijardi odnosno 313,6 milijardi eura. Pritom su obveze bile više od potraživanja za 34,9 odnosno 20,5 milijardi eura.

Objašnjavajući produbljivanje neravnoteža u sustavu Target 2 u posljednje vrijeme, glavni ekonomist ECB-a Peter Praet navodi podatak da ECB kupuje 60 posto obveznica od prodavatelja u Njemačkoj, obično institucija koje nisu iz eurozone ali imaju račun u toj zemlji.

Činjenica da se novac nakon toga ne vraća u druge dijelove eurozone gdje su prinosi obično viši pokazuje da se ulagači šest godina nakon izbijanja dužničke krize još uvijek ustručavaju uložiti novac u slabija gospodarstva.

To je dodatni razlog za produbljivanje neravnoteža među bankama u eurozoni. Njemačke banke gomilaju viškove gotovine, što im nagriza poslovne rezultate s obzirom na negativne kamatne stope ECB-a na depozite komercijalnih banaka. Pojedini zajmodavci u slabijim gospodarstvima eurozone istodobno se pak i dalje oslanjaju na likvidnost iz središnje banke, napominje Reuters.

Related Posts