ECB: Neto dobit banaka smanjena za jednu petinu

Dobit banaka u eurozoni smanjena je za petinu u prvom tromjesečju zbog manje zarade na trgovanju ali i u većini ostalih dijelova poslovanja, pokazali su podaci Europske središnje banke (ECB).

Svi su glavni izvori zarade za banke, uključujući kreditiranje, trgovanje i naknade, bili manje izdašni u prva tri ovogodišnja mjeseca nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće središnje monetarne institucije eurozone u čijem je mandatu i supervizija banaka.

Tako je neto dobit komercijalnih banaka u eurozoni smanjena u prvom tromjesečju za 20 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i iznosila je 18 milijardi eura. Najveći je pad neto rezultata – za 41 posto, na 10,8 milijardi eura – zabilježen u segmentu trgovanja i valutnih tečajeva. U ostalim izvorima prihoda, poput neto kamata na kredite, dividendi i naknada i provizija, pad je bio nešto blaži.

Banke su za slabije poslovne rezultate okrivile ECB-ovu politiku iznimno niskih kamatnih stopa, uključujući negativne kamatne stope na depozite komercijalnih banaka.

U Njemačkoj čije su banke nagomilale puno gotovine nekoliko njih odgovorilo je na takvu politiku naplaćivanjem naknada za bankovne račune odnosno naplatom naknada za velike depozite korporativnim klijentima.

U ECB-u pak tvrde da je njihova popustljiva monetarna politika donijela više koristi neto štete iako priznaju i određene nuspojave. Ujedno poručuju komercijalnim bankama da snize troškove poslovanja i prilagode poslovne modele kako bi bile manje ovisne o kamatama.

You may also like