ECB je sve bliža početku otkupljivanja dionica

Europskoj središnjoj banci (ECB) ostaje sve manje instrumenata kojima bi mogla ojačati tvrdoglavu nisku inflaciju u eurozoni. Monetarna vlast eurozone u ponedjeljak je priopćila kako je prešla bilijun eura vrijednosti otkupljenih obveznica.

Podsjetimo, radi se o kontroverznom programu otkupa dužničkih papira, kako državnih tako i korporativnih koji je najviše negodovanja izazvao u Njemačkoj. Njime ECB pokušava podići inflaciju, ali i dalje bez uspjeha. Naime, predviđena vrijednost programa pokrenutog lanjskog ožujka iznosi 1,7 bilijuna eura što znači da je ECB već prešao više od polovice te vrijednosti. Program bi trebao trajati do ožujka iduće godine.

No, stopa inflacije u eurozoni u kolovozu je porasla na svega 0,2 posto, daleko niže od dva posto koliko bi želio ECB. To pruža nebrojene mogućnosti jer tržišna kapitalizacija kompanija iz eurozone iznosi 6,1 bilijun dolara. ECB u tom potezu ne bi bio usamljen. Banka Japana otkupljuje dionice, kao i švicarska središnja banka koja je uložila 100 milijardi dolara, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments