Postupanje Hrvatske i Poljske pri prisilnoj zamjeni kredita u švicarskim francima u kredite u eurima je “skoro protueuropsko”, rekao je u subotu austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling i upozorio da je Europska središnja banka (ECB) formirala radnu skupinu koja ispituje pristup.

“To neće ići tako lako. Europska središnja banka također je formirala svoju vlastitu radnu skupinu koja ispituje postupak”, rekao je Schelling nakon zasjedanja Vijeća za ekonomske i financijske poslove (Ecofin) i euroskupine.

Schelling je rekao kako pristup Hrvatske ima posljedica na banke a time i na stabilnost. Prema njegovima riječima time se bavio i Ecofin jer su time pogođene i druge zemlje te da će se time pozabaviti i Europska komisija. “Mislim da će Europska središnja banka kao i Komisija sada prići Hrvatskoj i Poljskoj bilateralno, na našu inicijativu. Tu je pogođeno više zemalja, njemačke banke ili slovenske banke. Tu isto tako imamo potporu”, rekao je Schelling.

Kazao je da o problemu konverzije koji je hrvatska vlada odlučila provesti nije mogao razgovarati s hrvatskim ministrom financija Borisom Lalovcem jer nije nazočio sastanku. Schelling je rekao kako banke ionako stalno dobivaju nove namete i da zemlje imaju pune ruke posla da banke održe stabilnim te da nije dobro da hrvatski zakon utječe na stabilnost. Schelling je rekao kako je razgovarao s poljskim ministrom financija i da je tamo stanje nešto drugačije nego u Hrvatskoj. “U Poljskoj su isto tako zacrtali zakon, ali su prije toga razgovarali s bankama. U Hrvatskoj banke uopće nisu bile uključene”.

Schelling je rekao kako je “dosta nacionalizama” i s govorenjem da ih nije “briga za europski ugovor”. “To tako ne ide”, rekao je Schelling dodajući kako je svoje banke osobno podupro, a ne samo pisanjem pisama. Ministar financija Boris Lalovac rekao je u petak da vlada čvrsto ostaje kod svojih zakonskih prijedloga rješavanja problema dužnika u švicarskim francima.

Related Posts