ECB i naftni sektor potaknuli burze

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica umjereno porasle, zahvaljujući snažnom skoku cijena nafte i nadi ulagača da će Europska središnja banka (ECB) uskoro uvesti dodatne poticajne mjere. Dow Jones ojačao je 115 bodova, ili 0,74 posto, na 15.882 boda, dok je S&P 500 porastao 0,52 posto, na 1.868 bodova, a Nasdaq indeks 0,01 posto, na 4.472 boda.

Odmak S&P 500 indeksa od najniže razine od listopada 2014. godine zahvaljuje se dobicima u sedam od 10 sektora tog indeksa, pri čemu su najviše, 2,9 posto, skočile cijene dionica u energetskom sektoru. Nakon što su dan prije potonule na nove najniže razine u 12 godina, jučer su cijene nafte porasle više od 4 posto, što je njihov najveći dnevni skok u ovoj godini. Podršku tržištu pružila je i Europska središnja banka, koja je jučer, kao što se i očekivalo, zadržala kamate nepromijenjene na rekordno niskoj razini, no poručila je da će u ožujku razmotriti mogućnost dodatne prilagodbe monetarne politike, s obzirom na previranja na financijskim tržištima i zabrinutost zbog Kine i ostalih tržišta u nastajanju. “Bit će stoga nužno analizirati i razmotriti moguće prilagodbe monetarne politike na našoj idućoj redovnoj sjednici u ožujku”, kazao je predsjednik ECB-a Mario Draghi, signalizirajući mogućnost uvođenja novih mjera prije nego što su mnogi očekivali.

Zahvaljujući skoku cijena nafte i najavama iz ECB-a, S&P 500 indeks bio je u jednom trenutku u plusu i više od 1,5 posto. No, do kraja trgovanja izgubio je dio dobitaka zbog nesigurnosti ulagača. “Sada je drugačija situacija nego proteklih godina kada ste s većom sigurnošću mogli kupovati dionice nakon što su njihove cijene pale. Danas imate negativni trend, a Fed izgleda manje naklonjen tržištima nego proteklih godina”, kaže Bruce Bittles, strateg u tvrtki Robert W. Baird & Co.

Doduše, zbog previranja na financijskim tržištima, očekuje se da američka središnja banka neće ove godine povećavati kamate tako brzo kako je još nedavno planirala, no ta nagađanja ne djeluju tako poticajno na tržišta jer se rast američkog gospodarstva u posljednje vrijeme usporava. Ni kvartalni poslovni rezultati kompanija ne ohrabruju. Tako su jučer, među ostalim, ulagače razočarala financijska izvješća lanca kafića Starbucks i kartičarske kuće American Express, pa su cijene njihovih dionica pale više od 3 posto.

S obzirom na dosad objavljene rezultate, u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom kvartalu prošle godine pala 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To znači da prijeti recesija zarada. Naime, zbog niskih cijena nafte, slabljenja kineskog gospodarstva i visokog tečaja dolara, zarade bi mogle pasti drugo tromjesečje zaredom. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,77 posto, na 5.773 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,94 posto, na 9.574 boda, a pariški CAC 1,97 posto, na 4.206 bodova.ž

Na europskim burzama u petak su cijene dionica nastavile snažno rasti drugi dan zaredom, zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne mjere u eurozoni, a najviše su ojačali energetski i rudarski sektor. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,00 sati u plusu 2,5 posto, na 1.326 bodova, nakon što je jučer skočio 2,1 posto, odmaknuvši se od najniže razine od listopada 2014. godine. Londonski FTSE bio je istodobno na dobitku 2,20 posto, na 5.901 bodu, dok je frankfurtski DAX skočio 2,00 posto, na 9.766 bodova, a pariški CAC 3,15 posto, na 4.339 bodova.

Rast cijena dionica drugi dan zaredom ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača u nove poticajne mjere, nakon što je jučer Europska središnja banka (ECB) poručila da će u ožujku razmotriti mogućnost dodatne prilagodbe monetarne politike, s obzirom na previranja na financijskim tržištima i zabrinutost zbog Kine. “Trebamo vidjeti hoće li u idućem razdoblju nada u poticajne mjere ECB-a uspjeti nadvladati zabrinutost zbog usporavanja rasta kineskog i globalnog gospodarstva. Za smirivanje tržišta i povratak optimizma bit će potrebne i nove poticajne mjere ostalih središnjih banaka, kao što su japanska i kineska”, kaže Markus Huber, analitičar u City of London Markets.

Pozitivno na tržišta utječe i oporavak cijena nafte, koje su se odmaknule od najnižih razina u 12 godina i probile iznad granice od 30 dolara po barelu. Zahvaljujući tome, najveći je dobitnik danas energetski sektor, s rastom od 4,4 posto, dok su cijene dionica u rudarskom sektoru porasle 3,6 posto jer su porasle cijene metala. Unatoč snažnom skoku u posljednja dva dana, FTSEurofirst 300 indeks na gubitku je od početka godine više od 7 posto.

You may also like

0 comments