ECB: Europska unija je financijski stabilna

 Situacija s financijskom stabilnosti u eurozoni i dalje je pozitivna zahvaljujući potpori snažnog gospodarskog rasta ali prijetnja naglih tržišnih korekcija povezanih s globalnim rizicima i dalje je prisutna, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB).
“Poboljšane ekonomske prilike podupiru ocjenu da imovina na financijskim tržištima eurozone generalno gledano nije precijenjena”, konstatira ECB u najnovijoj Analizi financijske stabilnosti.

“Usprkos tome, u prvom bi redu globalni rizici mogli potaknuti korekciju cijena financijske imovine na tržištima, uz negativne reperkusije po financijsku stabilnost”, upozoravaju iz središnje monetarne institucije eurozone.

Kao najveće rizike za stabilnost u iduće dvije godine izdvojili su nagle i velike promjene cijena premija na rizik na globalnim financijskim tržištima, te kontinuirano slabe izglede za profitabilnost bankovnog sektora, mogućnost obnovljenih bojazni za održivost privatnog i javnog duga i likvidnosne rizike u nebankovnom financijskom sektoru.

Poboljšani izgledi za rast gospodarstva eurozone i drugih razvijenih gospodarstava mogli bi smanjiti šanse za realizaciju tih rizika i ublažiti vjerojatni utjecaj na sustav u slučaju da se neki od njih ipak realiziraju, dodaju.

“Kontinuirano smanjivanje premija na rizik i naznake pojačane sklonosti riziku na financijskim tržištima zabrinjavaju jer bi mogli posijati sjeme velikih korekcija cijena imovine u budućnosti”, objašnjavaju u ECB-u.

Također se pribojavaju da financijska tržišta možda nisu u potpunosti svjesna mogućnosti nagle promjene aktualnog povoljnog raspoloženja. Što se tiče banaka u eurozoni, u ECB-u konstatiraju da ih se smatra rizičnijima od sličnih banaka u drugim dijelovima svijeta. Njihove šanse za profitabilnost i dalje prigušuju strukturni izazovi poput niskih procjena vrijednosti i višeg percipiranog rizika, dodaju.

Skreću pozornost i na sporo smanjivanje udjela nenaplativih kredita u ukupnim kreditnim portfeljima u pojedinim zemljama. U analizi cijena stambenih nekretnina konstatiraju da su one po svemu sudeći više manje u skladu s odnosom ponude i potražnje dok su se cijene najskupljih komercijalnih nekrenina još više udaljile od dugoročnog prosjeka.

“Povoljni uvjeti financiranja povezani s poboljšanim gospodarskim izgledima trebali bi poduprijeti održivost oporavka ali naglašeni trendovi u pojedinim zemljama i kategorijama imovine možda zahtijevaju pozornije praćenje u aktualnom okruženju niskih prinosa”, konstatiraju.

You may also like

0 comments