Home Energetika ECB će rezati kamate usprkos naftnim neizvjesnostima

ECB će rezati kamate usprkos naftnim neizvjesnostima

by Energypress.net

Poruka iz upravnog vijeća

Europska središnja banka neće biti pokolebana od prvog smanjenja kamata u lipnju zbog neizvjesnosti cijena nafte, rekao je član Upravnog vijeća Francois Villeroy de Galhau.

Prema guverneru Banke Francuske, čak i da je sukob na Bliskom istoku doveo do povećanja cijena nafte, kreatori politike morali bi prvo analizirati je li takav šok potaknuo temeljne cijene i očekivanja inflacije. To znači da nema “mehaničke” reakcije, rekao je u intervjuu za Les Echos objavljenom u nedjelju.

Upitan bi li neizvjesnost mogla odgoditi početak monetarnog popuštanja, rekao je “ne – osim ako ne dođe do iznenađenja, ne smijemo previše čekati”.

Dužnosnici ECB-a slažu se oko svoje odluke o stopi od 6. lipnja kao trenutka za početak snižavanja troškova zaduživanja. Villeroy je glasno podržavao takav potez, dok su njegovi oštroumniji kolege izrazili različite razine uvjerenja, a neki su rekli da je to samo sve veća vjerojatnost.

Čak i kad lipanj postaje izvjesniji, kurs ECB-a nakon toga je slabiji jer su oni koji određuju stope podijeljeni oko toga na koliko se popuštanja obvezati. Villeroy je rekao da će u budućnosti biti smanjenja “pragmatičnim tempom”.

Related Posts