EBDR završio prošlu godinu sa značajno manjom dobiti

 Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je da je prošlu godinu zaključila s neto dobiti manjom za petinu u odnosu na godinu ranije zbog osjetno manjih prinosa na ulaganja u dionice.
U 2017. godini neto dobit EBRD-a potonula je 22,2 posto, na 772 milijuna eura, pokazuje preliminarno izvješće EBRD-a, objavljeno u utorak.

U banci povezuju takav rezultat s nižim prinosima na ulaganja u vlasničke udjele, koji su također pali 22 posto, na 332 milijuna eura.

Prošlogodišnja je neto dobit ipak iznad prosjeka u proteklih pet godina koji iznosi približno 620 milijuna eura. EBRD-ovo je financiranje prošle godine poraslo skromnih 3,2 posto, na 9,7 milijardi eura. Financirano je rekordnih 412 pojedinačnih projekata, devet posto više nego 2016. godine, pokazuje bančino izvješće.

Realizirana dobit prije otpisa stagnirala je na razini prethodne godine i iznosila je 634 milijuna eura. U banci izdvajaju pad udjela nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju za 1,6 postotnih bodova, na 3,9 posto na kraju 2017., zahvaljujući otplati, otpisima i prebacivanju pojedinih kredita u stavku naplativih. “Poboljšanje odražava okruženje relativno blagog rizika i efikasno aktivno upravljanje porfteljem”, navodi se u priopćenju.

Neto prihodi od kamata stagnirali su na 754 milijuna eura, unatoč prvim naznakama pada marži na više tržišta, ističu u EBRD-u.

You may also like

0 comments