Home Ekonomija EBDR traži konzultanta za upravljanje hrvatskim javnim poduzećima

EBDR traži konzultanta za upravljanje hrvatskim javnim poduzećima

by Agencije

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je poziv za iskazivanje interesa za pružanje konzultantskih usluga hrvatskom Ministarstvu državne imovine i Centru za prodaju i restrukturiranje (CERP) za učinkovitije upravljanje poduzećima u većinskom državnom vlasništvu.

Kako se navodi u pozivu, tehničku pomoć u poboljšanju upravljanja državnim poduzećima od EBRD-a je zatražilo nedavno osnovano Ministarstvo državne imovine, a u skladu s preporukama Europskog vijeća iz 2015. i 2016.

Naime, među preporukama Europskog vijeća Hrvatskoj je i ostvarivanje napretka u procesu prodaje državne imovine te jače praćenje uspješnosti poduzeća u državnom vlasništvu vlasništvu i odgovornosti rukovodstva, među ostalim ostvarenjem napretka u uvrštavanju dionica poduzeća u državnom vlasništvu na burzu.

U EBRD-ovom pozivu se tako navodi da u Hrvatskoj državna poduzeća imaju značajnu ulogu u gospodarstvu – na njih se odnosi 12 posto ukupne zaposlenosti, 18 posto ukupnog prometa te 30 posto ukupne vrijednosti imovine, a najveća prisutnost države je u sektorima javnih komunalnih usluga i prometa.

S više od 500 tvrtki u kojima država ima vlasničke udjele upravljaju Ministarstvo državne imovine, pod čijom su nadležnosti 43 tvrtke s liste poduzeća od posebnog državnog ili strateškog interesa te CERP, koji upravlja s oko 470 tvrtki, među kojima je 35 tvrtki u kojima je država većinski vlasnik.

Ovim pozivom EBRD traži konzultante koji bi pružili podršku Ministarstvu i CERP-u u poboljšanju upravljanja tim poduzećima kroz razvoj jedinstvenog okvira za izvješćivanje o poslovanju te nadzor nad poslovanjem državnih tvrtki, kroz razvoj paketa smjernica i preporuka kojima bi se ojačalo korporativno upravljanje i poslovno planiranje u tim tvrtkama.

EBRD-ov poziv konzultantima otvoren je do 9. veljače ove godine, a odabrani bi konzultanti s poslom trebali započeti u drugoj polovi,i veljače ili u ožujku ove godine. Očekivano trajanje tog projekta je osam mjeseci, procijenjena cijena je 175 tisuća eura (bez PDV-a), a očekuje se da bi u financiranju trebala sudjelovati i Europska unija, stoji u pozivu objavljenom na internetskim stranicama EBRD-a.

Related Posts