EBDR sa upola manjom dobiti

Prošla godina
Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je u srijedu da je prošlu godinu zaključila s upola manjom neto dobiti, izdvajajući veće rezervacije za nenaplative kredite u Turskoj.

EBRD je u 2018. zabilježio neto dobit od 340 milijuna eura. U godini ranije iznosila je 772 milijuna eura. Realizirana dobit prije otpisa iznosila je 606 milijuna eura, u usporedbi sa 634 milijuna ostvarenih u godini ranije. U banci ističu veće troškove rezervacija u 2018. zbog stanja u Turskoj, čije je gospodarstvo naglo usporilo od utjecajem značajnog slabljenja lire.

Udio nenaplativih kredita porastao je u 2018. na 4,8 posto, s 3,9 posto u 2017., najvećim dijelom zbog zbivanja u Turskoj. Neto prihodi od kamata zadržali su se na razini prethodne godine i iznosili su 751 milijun eura, unatoč naznakama smanjenih marži u više zemalja. Ukupno su u 2018. uložili 9,5 milijardi eura u zemlje u kojima posluju, nakon 9,7 milijardi uloženih u godini ranije. U iduće tri godine taj bi iznos trebao “stabilno rasti”, najavljuju.

Ove bi godine trebao prvi puta u povijesti banke premašiti 10 milijardi eura, ističu. Analiza kapitalne pozicije pokazuje da banka može ostvariti zacrtano povećanje ulaganja unatoč ekonomskim izazovima koji su negativno utjecali na njezinu dobit u prošloj godini, poručuju iz EBRD-a.

You may also like